Splošno mnenje, da hrustljava zelena stebelca vsebujejo le vodo in nobenih koristnih hranil, je popolnoma zgrešeno. V njih se skrivajo številne koristne snovi, ki vplivajo na dobro počutje in krepijo naše zdravje.
Zakaj je zdrava
Ker vsebuje posebne fitokemikalije s skupnim imenom ftalidi. Ti delujejo blago pomirjevalno in spazmolitično (pomirjajo krče in napihovanje v prebavilih).
Pred kratkim pa so znanstveniki ugotovili tudi, da uravnavajo povišan krvni tlak. Domnevajo, da spojine sproščajo mišično tkivo v stenah arterij. Zato se pretok krvi po žilah poveča, posledica pa je zmanjšanje pritiska v njih.
- Pri testni skupini pacientov s povišanim krvnim tlakom, ki so vsak dan pojedli 4 stebelca zelene, so opazili značilno zmanjšanje težav. V povprečju se jim je sistolični tlak znižal za 6 točk in diastolični za 3 točke. Raziskavo so izvedli na Inštitutu za hipertenzijo v ameriški bolnišnici St. Thomas v Nashvillu.
Ideja za pripravo
Za malico ali večerni prigrizek preizkusite spodnji recept. Jed vsebuje malo ogljikovih hidratov in veliko lahko prebavljivih beljakovin.
- V primerno veliki posodici dobro zmešajte odcejeno tunino iz velike pločevinke (160 g) z jedilno žlico balzamičnega kisa, 2 jedilnima žlicama lahke majoneze, ? skodelice drobno sesekljane čebule, ? skodelice olupljenega in drobno narezanega jabolka ter malce sveže mletega popra po okusu. S pripravljenim namazom nadevajte stebelca, ki ste jih po dolžini prerezali na polovice, in uživajte v njihovih okusih! Zadostuje za dve porciji.