Prehrana ima velik vpliv na krvni tlak. Preverite, katera so tista živila, za katera še niste vedeli, da povišujejo "pritisk".
Sojina omaka
Priljubljena omaka, ki se uporablja v številnih azijskih jedeh, ima v resnici visoko vsebnost natrija, zaradi česar lahko povišuje krvni tlak. Alternativa je sojina omaka z nižjo vsebnostjo natrija.
Polnomastno mleko
Mleko je priljubljen napitek, vendar ena skodelica polnomastnega mleka vsebuje 8 gramov maščobe. Če imate visok krvni tlak, je bolje uživati mleko z manj maščobe.
- Preberite še: Strokovnjak pojasnjuje: So mlečni izdelki z manj maščobami v resnici še bolj nezdravi od običajnih mlečnih izdelkov?
Kisle kumarice
Kumare so nizkokalorične, vsebujejo malo maščob ter veliko vitamina K. Toda ena srednje velika kisla kumarica vsebuje več kot 570 mg natrija. Če imate težave z visokim krvnim tlakom, omejite uživanje kislih kumaric.
Kislo zelje
Kislo zelje je bogato z vitaminoma C in K, železom in vlakninami. Vsebuje velike količine natrija, tudi če izberete zelje z oznako nizke vsebnosti natrija. Pol skodelice takšnega kislega zelja vsebuje 460 mg natrija.
Živila, ki so priporočena za ljudi s povišanim krvnim tlakom, so; banane, špinača, ribe, lanena semena ter druga živila, ki so bogata z omega-3 maščobnimi kislinami.
V primeru povišanega krvnega tlaka pa je najpomembneje, da upoštevate navodila svojega zdravnika.
Vir: n1info.hr
Poglejte si še novo epizodo podkasta navdiha, ki ga vodi Borut Pahor:
Naš nekdanji predsednik države se v epizodah pogovarja z izjemnimi Slovenci in Slovenkami, da bi spoznal recept, kako odkrivati in dosegati svoje potenciale, preseči ustaljene okvirje in ustvariti izpolnjeno življenje. Je nefiltrirano potovanje v izjemne zgodbe ljudi, ki so na svoji poti ustvarili zgodbe, vredne preučevanja.
Tokrat je njegov gost bil Jure Knez.
Prisluhnite epizodi: