Kateri čaj imate najraje? Če se pogosto ustavite v čajnicah in poskušate najrazličnejše vrste čajev, se prepričajte tudi, da uporabljate spodnje trike.
Ni je čez skodelico toplega čaja, kajne? A lahko se vse skupaj zaključi že pri pripravi, saj obstaja nekaj pravil, kako naj bi napitek naredili. Pozorni moramo biti npr. na čas namakanja čaja in temperaturo vode, kar ima močan vpliv na okus. Tu pa je še nekaj trikov za popolno skodelico čaja za prave čajoljubce.
- Preverite tudi: Zakaj pride do bolečine v stopalu? TO so najpogostejši razlogi!
Eden od zaposlenih v čajnici je izdal nekaj skrivnosti, ki vam lahko pridejo prav.
Začne se z izbiro skodelice
Ne, tokrat ne govorimo o vaši najljubši skodelici, pač pa o takšni, ki učinkovito prevaja in zadržuje toploto ter ne vpliva na okus čaja. Steklo in porcelan sta neporozna materiala in ne bosta vplivala na okus. Debelejše skodelice bodo toploto ohranile dlje časa od tanjših, ki so občutljivejše.
Sveže je okusno
Za pripravo čaja vedno uporabite svežo vodo in nikoli tiste, ki je v grelniku ostala še od včeraj. Če ste zelo resen pivec čaja, poskrbite tudi za filter, da voda resnično ne bo vplivala na okus. Trda voda namreč vsebuje več mineralov, zato je čaj temnejše barve in gostejši, medtem ko mehka voda doda svežino.
Če vodo predolgo vrete, bodo ravni kisika manjše in okus čaja milejši. Priporočeno je tudi, da skodelico segrejete, da doseže podobno temperaturo kot voda.
Čas namakanja čaja
Koliko časa pustite vrečko v vroči vodi? Poznavalci bodo vedeli, da črni čaj potrebuje približno 4 minute namakanja, medtem ko je za zeleni čaj dovolj že dve minuti pri nižji temperaturi. Če želite blažji okus, morate čaj namakati manj časa.
Poskrbite, da vrečke ne boste v čaju pustili predolgo, saj bo okus grenak.
Pokrijte skodelico
Ta trik ni toliko znan: med namakanjem čaja pokrijte skodelico.
S tem boste v skodelici ohranili več toplote in vzdrževali isto temperaturo, zato bo okus popoln in bogat, prav tako aroma. Še več arome se bo sprostilo, če boste z vrečko malce zakrožili po skodelici.