Kako se poleti enostavno ohladiti? V svojo prehrano vključite te začimbe.
Odkar ljudje kuhajo in pečejo, uporabljajo tudi dišavnice in začimbe. Dišavne snovi vzbujajo tek, ker vznemirijo vohalne in okušalne živce ter pospešujejo dejavnost prebavnih žlez. Poveča se njihovo izločanje, sočasno pa tudi prebavna moč, poroča Sensa. Nekatere dišavne snovi vplivajo tudi na količino krvi, ki jo srce požene po žilah in tako vplivajo tudi na krvni pritisk.
V zimskem času tako uporabljamo začimbe, ki nas pogrejejo. To so denimo cimet, klinčki, kardamom, kurkuma, muškatni orešček, zvezdasti janež, vanilija...
Katere pa so začimbe, ki nas ohladijo?
- meta
- melisa
- vrtnica
- črna kumina
- citronka
- limonska trava
- žafran
- kumina
- kreša
- sivka
- žajbelj
- bazilika
- lovor
- drobnjak
- koper
- koriander
- origano
- rožmarin
- timijan
- pehtran
V poletnem času pa je pripročljivo, da se izogibamo težko prebavljivi hrani, ki telo greje: meso, mlečni izdelki, jajca, kava, čokolada pa tudi ostrim začimbam in ocvrti hrani.
Uživamo pa čim več presne hrane (najbolje sezonsko in lokalno oziroma iz vrta), torej naj prehrana bazira predvsem na zelenjavi in sadju, ki je lažje prebavljiva.
Vir začimb, ki hladijo: zazdravje.si, wanderlust.com
Preberite več na Sensa.si
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić