Pravi balkanski zajtrk: "džumbus" popečeni kruhki, ki so neustavljiva eksplozija okusov

14. 12. 2024
Deli
Pravi balkanski zajtrk: "džumbus" popečeni kruhki, ki so neustavljiva eksplozija okusov (foto: Youtube Kuhinja Valentina Mašković / Posnetek zaslona)
Youtube Kuhinja Valentina Mašković / Posnetek zaslona

Ta balkanski recept vas bo navdušil s polnim okusom in vas nasitil do kosila.

Popečeni "džumbus" kruhki so na Balkanu postali prava senzacija: navdušujejo z enostavno pripravo in polnim okusom, zaradi pestre sestave pa so tudi izjemno nasitni. Preverite, kako jih pripraviti.

Potrebujete:

  • 18 rezin toast kruha
  • 4 do 5 jajc
  • 150 ml mleka
  • 200 g sira
  • 150 g dimljene klobase
  • 200 g pariške salame
  • Sol po okusu
  • Origano
  • 1 paradižnik
  • 200 g topljenega sira
  • 3 žlice kečapa

Priprava poteka tako:

  1. Polovici rezinam kruha izrežite sredice in jih shranite.
  2. Najprej pripravite nadev. V skledi zmešajte jajca, mleko, nariban sir, na koščke narezano dimljeno klobaso in pariško salamo. Dodajte sol, origano, na drobno sesekljan paradižnik ter izrezano sredico kruha. Vse skupaj dobro premešajte.
  3. Na pekač postavite rezine kruha tako, da so na dnu cele rezine, na vsako celo pa postavite še eno rezino brez sredice. V vsako izrezano sredico nanesite tanko plast kečapa, nato dodajte nadev in ga enakomerno razporedite.
  4. Po vrhu nadeva potresite nariban topljeni sir ali pa na vsak kos kruha položite eno rezino topljenega sira. Pekač postavite v pečico, ogreto na 200 °C, in pecite približno 20 minut oziroma dokler kruhki niso zlato zapečeni, sir pa stopljen.
  5. Jed postrezite toplo kot popoln začetek dneva ali kot nasiten prigrizek.

Uživajte v tej balkanski mojstrovini, ki bo zadovoljila vse vaše čute! 

Novo na Metroplay: "Za vsako uro, ki jo vložimo v vadbo, dobimo nazaj 3 ure življenja" | Leon Bedrač, 2. del