Čemu se je za zajtrk bolje izogibati?
Star pregovor pravi, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, in čeprav so strokovnjaki že večkrat potrdili, da so v resnici vsi obroki enako pomembni, je zajtrk res tisti, s katerim začrtamo svoj dan in svojemu telesu zagotovimo energijo za vse opravke, ki nas čakajo.
Pomembno je, da naš jutranji obrok vključuje živila, ki so hranljiva in tako našemu telesu nudijo pomembna hranila. Nekaterim živilom pa se je bolje izogniti, saj za zdravje ne prinašajo posebnih koristi.
Ne spreglejte:
- Ali veste, katero jajce na fotografiji je najbolj zdravo? To vam pove barva rumenjaka
- Namesto gazirane vode jim dodajte to sestavino: PALAČINKE bodo mehke, kot še nikoli
- Polna so sladkorja in soli: to so 3 najslabša živila, ki jih lahko pojeste
Katera živila je za zajtrk bolje izpustiti iz jedilnika?
Sadne sokove in jogurte
Čeprav na marsikaterem soku, kupljenem v trgovini piše, da je 100 odstotkov naraven, so tovrstni sokovi navadno polni sladkorja in dodanih aditivov, prav tako pa nimajo večje hranilne vrednosti. Če si na prazen želodec privoščite takšen sok, boste sicer najprej polni energije, toda temu na žalost kmalu sledi tudi drastičen padec sladkorja v krvi. Podobno velja za sadne jogurte, zato, če že raje izberite nesladkan probiotični jogurt ali grški jogurt.
Če si zjutraj radi privoščite sok, si ga raje sami stisnite iz svežega sadja. Za zajtrk lahko izberete tudi sadje, ki vsebuje tudi vlaknine, potrebne za uravnavanje prebave, in ga obogatite s skledo kosmičev.
Pekovske izdelke
Peciva, krofi in slastni zvitki iz testa, ki se kupijo v pekarni, so sicer zelo vabljiv in slasten zajtrk, toda pogosto vsebujejo tudi velike količine aditivov, soli in sladkorja, ki niso dobra kombinacija za začetek dneva.
Slano pecivo zadržuje vodo v telesu, listnato testo pa je mastno, težko prebavljivo in revno s hranilnimi vrednostmi, ki jih telo nujno potrebuje za normalno delovanje.
Živila polna nezdravih maščob in kalorij
Nekateri imajo radi zajtrk, ki vključuje mastno, težko in visokokalorično hrano, kot so pečena jajca s slanino, bel kruh ali mastne salame, začinjene z majonezo ali podobnimi namazi. Če ne opravljate težkega fizičnega dela, vaše telo takšnega zajtrka ne potrebuje in ga bo prebavljalo kar nekaj časa.
Velike količine nezdravih maščob bodo končale v obliki maščobnega tkiva, telo pa ne bo dobilo vseh vitaminov, mineralov in vlaknin, ki jih potrebuje. Če zjutraj radi pojeste jajce, je najbolje, da ga skuhate in združite z rezino popečenega kruha, ali pa si ga popečete na oko na kokosovi maščobi.
Vir: zadovoljna.dnevnik.hr
- Preberite si še: Kdo pravi, da bi morali za fit linijo zvečer stradati? Ta jed za večerjo celo pripomore, da se maščoba topi v spanju
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?