Ni vseeno, kaj dajemo vase, niti s čim dajemo hrano vase. Ne vzdihujte, to ne bo tako naporna težava. Odgovor je preprost in se skriva pri naših prednikih - v lesu.
Poskusite jesti domačo juho, ričet ali joto s kovinsko žlico in nato z leseno žlico. Skoraj zagotovo boste začutili razliko. Jed, ki jo zaužijemo z lesenim priborom, ima drugačen okus in nas navda s posebnim občutkom domačnosti in topline.
Zakaj ne bi smeli jesti paradižnikove juhe s kovinsko žlico?
Ker kovina hrani spremeni električni naboj in povzroči oksidacijo hranil. Les ne reagira s kislino v hrani in ne pušča kovinskega okusa v ustih. Če denimo jeste ali kuhate paradižnikovo omako ali juho s kovinsko žlico, lahko kovina reagira s kislino v hrani in pusti kovinski okus ali celo spremeni barvo hrane!
Zakaj je še les boljša izbira?
- Baketerije ne marajo lesa, veliko raje se zadržujejo na plastiki in kovini.
- Je okolju prijazna izbira – les je naraven in obnovljiv material.
- Ne prevaja toplote. Na kovini se opečete, plastika se stopi.
- Lesena žlica ne bo poškodovala posod.
Lončene posode in lesene žlice!
Najboljša izbira je torej jedilni pribor, ki so ga uporabljali že naši predniki. A bodite pozorni, naj les ne bo obdelan s kemičnimi premazi. Lahko ga sami premažete z rastlinskim oljem in ga ohranjate tako, da ga čistite le z vodo.
- Preberite si še: Katera hrana vodi v bolezen in katera jo preprečuje?
- 6 načinov, kako prakticirati čuječno prehranjevanje (in dobri razlogi, zakaj preizkusiti)
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem