Ker so slastni. A to je le eden od razlogov.
Če hočemo zmanjšati vnos kalorij in maščob, vemo, da se moramo založiti z vlakninami. To beluši imajo. Beluši oziroma šparglji pa vsebujejo tudi veliko količino folatov in močan antioksidant, imenovan glutation. Za oboje raziskovalci trdijo, da upočasnjujeta kognitivno in fizično starostno pešanje in začetek bolezni.
Kako jih preizkusiti
Beluševi rezanci
Povečajte hranilne snovi z zmanjšanjem običajne količine testenin na polovico in to nadomestite z beluševimi rezanci.
Stebla narežite na tanke plasti z lupilcem, potem jih tri minute dušite, dokler se ne zmehčajo. Nato dodajte še svojo najljubšo omako za testenine.
Ponev z beluši
Za 4 osebe potrebujete:
- po 500 g zelenih in belih belušev
- sol in poper
- 5 srednje velikih krompirjev v oblicah
- ¼ redkve
- 3 žlice stopljenega masla
- 300 g lososovega fileta ali fileta polenovke
Priprava:
1. Beluše oplaknite. Bele popolnoma olupite, zelenim pa olupite samo spodnjo tretjino. Obema vrstama odrežite še olesenele konce. Bele beluše kuhajte v slani vodi približno 12 minut, zelene pa dodajte po 5 minutah kuhanja. Po kuhanju jih odcedite in zrežite na daljše koščke.
2. Krompir olupite in ga zrežite na rezine. Redkev olupite, jo nastrgajte na daljše paličice in jih potresite z malce soli.
3. V večji ponvi segrejte polovico stopljenega masla. Ribo oplaknite in jo osušite. Pecite jo približno 6 minut in jo nato vzemite iz ponve. Natrgajte jo na grižljaj velike koščke in jih začinite.
4. V ponvi nato segrejte še preostalo stopljeno maslo in na njem popecite krompir. Primešajte še beluše in jih prav tako popecite. Dodajte tudi ribo in vse skupaj enkrat premešajte. Jed začinite s soljo in poprom ter jo potresite z redkvijo. Po želji jo okrasite še z rezinami limone in potresite z zelišči.
Čas priprave: približno 1 ura in 5 minut.
Na osebo: približno 240 kcal, beljakovine: 22 g, maščobe: 9 g, ogljikovi hidrati: 19 g.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?