Krompir je med petimi najpomembnejšimi kulturnimi rastlinami na svetu, poleg koruze, riža, pšenice in sladkornega trsa. Po podatkih fao.org je bilo leta 2022 po vsem svetu pridelanih okrog 375 milijonov ton krompirja.
Veliko ga pojemo – a poleg neštetih receptov o krompirju krožijo tudi različne govorice. Pogosto dve nasprotujoč si trditvi: ena pravi, da se je treba zelenega krompirja ogibati za vsako ceno, druga, da si ga lahko brez skrbi privoščimo. Kakšna je resnica?
Zakaj se krompir obarva zeleno?
Krompir oz. gomolji krompirja postanejo zeleni, ko so izpostavljeni svetlobi. To spodbudi proizvajanje klorofila, zelenega pigmenta, ki daje barvo mnogim rastlinam. Klorofil sam po sebi ni škodljiv, vendar lahko obarvanost krompirja kaže tudi na višjo prisotnost solanina, glikoalkaloidnega toksina.
Glikoalkaloide sicer vsebujejo tudi druge vrste iz družine razhudnikovk v katero sodi krompir, denimo jajčevec in paradižnik. Vloga glikoalkaloida je obramba rastline pred škodljivci in patogeni.
Toda če krompirja ne skladiščimo pravilno, se prične solanin kopičiti. Poleg izpostavljenosti svetlobi na to vplivajo tudi poškodbe ter visoke ali nizke temperature. Na vsebnost solanina kažejo tako pozeleneli deli kot tudi kalčki in očesca.
Ne spreglejte tudi:
- Nepričakovana sestavina, v kateri bi morali kuhati krompir
- Krompir je na tanko narezala in z njim napolnila pekač za mafine … Rezultat je fantastičen! (VIDEO)
- Tudi vi krompir že ves čas lupute narobe!
Kaj se zgodi, če zaužijete zelen krompir?
Solanin povzroča prebavne in nevrološke težave, kot so glavobol, vrtoglavica, bruhanje, driska, v večjih količinah lahko tudi halucinacije in paralizo ter težave z dihanjem.
Toda čeprav zelena barva lahko kaže na višjo prisotnost toksinov v gomolju, je vsebnost verjetno tako nizka, da vam zaradi zaužitja enega naključnega pozelenelega krompirčka, verjetno ne bo slabo.
Seveda med pripravo le odstranite zelene dele (če je zelen le manjši del krompirja) in očesca, še posebej, če bodo med jedci tudi otroci, ki so zaradi nižje telesne teže občutljivejši.
Smrtna doza je 3 do 6 mg na kilogram telesne teže. Simptomi se največkrat pojavijo 8 do 12 ur po zaužitju, pri zelo velikih količinah pa lahko že po 30 minutah.
Viri: Wikipedia, www.bfr.bund.de, www.smithsonianmag.com
Preverite tudi:
"Želim pridobiti mišice in izgubiti maščobo na trebuhu." Dietetičarka ji je svetovala, naj si privošči več teh živil!
Ali pa:
Nikoli ne pogrevajte riža, piščančje meso vedno sperite pod tekočo vodo in druge (ne)resnice o prehrani
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem