Zato kave ni priporočljivo pogrevati v mikrovalovni pečici

Zato kave ni priporočljivo pogrevati v mikrovalovni pečici (foto: Profimedia) Profimedia
9. 12. 2021

Se vam je že zgodilo, da ste na kavo preprosto pozabili? Ali pa je enostavno niste imeli časa spiti?

Zdaj je kava že povsem hladna in nepitna, toda ovijati vas je začela utrujenost in vi nimate časa, da bi si pripravili svežo. Zato skodelico za nekaj sekund postavite v mikrovalovno pečico. Požirek kasneje seveda prisežete, da tega ne boste nikoli več storili, saj je kava ogabnega okusa.

Okus pa ni edini, na katerega vpliva pogrevanje kave!

V nadaljevanju: zakaj pogrevanje kave ni priporočljivo ...
Profimedia

Kavo skuhaš, spiješ, če se shladi, pripraviš svežo, pravijo številni strokovnjaki za kavo. Ko se kava shladi, se spremeni njena kemična sestava. Pogrevanje bo še nadaljnje vplivalo na sestavo in dobili boste napitek zelo slabega okusa.

Pri pogrevanju v mikrovalovni pečici pa se lahko pojavi še ena težava.

Morda že iz izkušenj veste, da mikrovalovna pečica ne segreva enakomerno – zaradi česar ostajajo hladne točke. Na to seveda vpliva tudi moč pečice ter vsebnosti vode ter gostote in količine živila, ki ga segrevate. Kakorkoli, zdi se kot manjša nevšečnost, ki se jo zlahka reši. Vendar bi ta lahko povzročila nekaj nevšečnosti.

Strokovnjaki michiganske državne univerze v ZDA poročajo, da so lahko te mrzle točke, deli torej, ki niso dovolj segreti, zatočišče za nevarne mikroorganizme, kar predstavlja tveganje za zdravje in možnost okužb in zastrupitev s hrano. Nekajsekundno segrevanje mikroorganizmov ne uniči.

Črna kava načeloma ni problematična – tudi če je na mizi stala nekaj časa. Toda če ste kavi dodali smetano, mleko ali kakšen drug pokvarljiv dodatek, se pogrevanju raje izognite, svetujejo. Zlasti, če je kava stala več kot dve uri (v vročih mesecih pa je lahko že ura dovolj, da se razmnožijo mikroorganizmi).

Profimedia

Zastrupitev s hrano ali pijačo: vsakomur se lahko zgodi – kadarkoli. Če se ni še nikoli, ni rečeno, da se ne bo. Dovzetni za bolezni, ki se prenašajo s hrano, pa so zlasti starejši od 65 let, opozarjajo pri CDC. Imunski sistem starejših ni več tako močan, kot je bil nekoč in se težje spopade s škodljivimi mikroorganizmi, zato je verjetnost za zastrupitev s hrano večja.

Zato je seveda kavo, še posebej, če ste ji dodali mleko ali smetano, najbolje popiti takoj in še toplo, če pa se je že ohladila, preprosto pripravite svežo.

Preverite še:

Ali pa: Kuhanje testenin: Bi jih morali dati v hladno ali v vrelo vodo? Ta slavni kuhar prisega na to tehniko!