Slika 2/5

RDEČA PESA

Sok rdeče pese je popoln za vračanje moči in izboljšanje krvi okrevajočih bolnikov. Če ne marate njegovega okusa, ga lahko na primer razredčite s korenčkovim sokom. Ali pa soku dodajte med.

Rdeča pesa vsebuje kalij, fosfor, kalcij, magnezij, železo, žveplo, jod, provitamin A, vitamina B in C, sladkor, beljakovine in natrij ter je izjemno bogata s folno kislino. Med vso zelenjavo vsebuje največ naravnega sladkorja, 100-gramski obrok ga premore kar za eno čajno žličko. 100 g rdeče pese ima 34 kalorij.

Še ena raziskava:

Znanstveniki z britanske univerze University of Exeter so ugotovili, da sok rdeče pese povečuje vzdržljivost kar za 16 odstotkov. Preučevali so skupino osmih moških, starih od 19 do 38 let, ki so šest dni zaporedoma pili pol litra soka rdeče pese na dan in morali opraviti trening s sobnim ali pravim kolesom. Kot placebo so uporabili sok črnega ribeza in ugotovili, da so imeli moški v skupini, ki je pila sok rdeče pese, tudi nižji pritisk. “Osupli smo nad rezultati. Prepričan sem, da bodo ti pritegnili tako poklicne kot amaterske športnike,” je dejal vodja raziskave Andy Jones. Rdeča pesa je res vsestranska.

RDEČA PESA Z MEDOM

Sestavine:

2 žlici medu
1 rdeča pesa
4 korenčki
4 stebla zelene
1 1/2 pomaranče
limona (neobvezno)

Priprava:

Zelenjavo in sadje operite, olupite in narežite na koščke. Dobro zmešajte v mešalniku. Dodajte med in po potrebi vodo ali sveže stisnjen pomarančni sok, da dobite želeno gostoto.

Če ne marate pulpe, sok precedite, stisnite nekaj limone in si privoščite pravo vitaminsko bombo.

Shutterstock.com