Cink je zaščitnik imunskega sistema, telo čuva pred vsiljivci in je vključen v tako rekoč vsak vidik zaščite pred infekcijami.
Nujno je potreben za več kot 300 encimskih nalog v telesu in prisoten v prav vsaki celici našega telesa – brez njega ne preživimo.
Cink nam pomaga rasti, se razvijati, dihati in presnavljati hrano.
Je mineral, ki ohranja možgane, srce, reproduktivno zdravje … Ena od njegovih najpomembnejših vlog je ustvarjanje sinteze beljakovin in DNK, močno pa vpliva tudi na posameznikov libido. Ščiti pred bakterijami in virusi, nastankom rumenih peg, utrujenostjo, bolečinami v sklepih, težavami s krhkimi nohti, pomaga pri celjenju ran in zaradi njega ustrezno okušamo in vonjamo …
Pomanjkanja cinka lahko znatno oslabi obrambne sposobnosti našega telesa.
Pojavijo se lahko tudi druge težave: suha koža, izpadanje las, impotenca, driska, izguba apetita, daljše celjenje ran ... Seveda tu velja opozoriti, da so vzroki za te zanke in težave lahko tudi drugje, zato posvet z zdravnikom ne bo odveč.
Koliko cinka na dan
Čeprav je cink tako pomemben mineral, nujen za dobro zdravje in močan imunski sistem, pa ga telo ne potrebuje velikih količinah.
Pretiravanje s prehranskimi dopolnili zato ni potrebno – s prekomernim vnosom cinka lahko pravzaprav pride do drugih težav, kot je denimo slabša absorpcija bakra, menirala, s katerim se cink zelo dobro razume. Dokler je njuno razmerje enakovredno.
Večino, s cinkom povezanih težav, lahko odpravi že 8 do 12 mg dnevno.
- Odrasle ženske: 8 mg dnevno
- Odrasli moški: 11 mg dnevno
- Nosečnice: 11-12 mg dnevno
- Doječe matere: 12 mg dnevno
- Otroci do 3 let: 3 mg
- Otroci od 4 do 8 let: 5 mg
- Otroci od 9 do 13 let: 8 mg
Obstajajo pa nekatera stanja, ko lahko telesu za določen čas ponudimo tudi nekaj več: padec odpornosti, prehlad, celjenje ran …
Kje vse se nahaja cink
Živila, ki so bogat vir cinka:
- Morska hrana, še posebej ostrige, te ga vsebujejo največ.
- Meso: divjačina, perutnina, govedina, teletina (telečja jetra), jagnjetina.
- Jajca.
- Mlečni izdelki. Skodelica grškega jogurta denimo postreže s približno 2,5 mg cinka.
- Temna čokolada.
- Rjavi in divji riž.
- Polnoredna žita: oves, otrobi, ječmen, pira.
- Stročnice: fižol, čičerka, leča.
- Oreščki in semena. Vendar so ti viri slabše razpoložljivi, zaradi vsebnosti fitinske kisline, ki lahko moti absorpcijo.
Preverite še:
Ali pa:
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del