S sokom iz granatnih jabolk naj bi si že faraoni blažili neugodne bolezenske znake sladkorne bolezni, astme in arterioskleroze.
Starodavna ljudstva so imela granatno jabolko za sveti sadež. V Bibliji je omejeno skupaj z grozdjem in figo, stari Babilonci so verjeli, da jih žvečenje semen granatnega jabolka pred bitko dela nepremagljive, Grki pa so ga imeli za simbol plodnosti.
Danes nam je znanost že pokazala njegovo zdravilno delovanje na področju preprečevanja in zdravljenja rakavih in srčno-žilnih obolenj ter preprečevanja predčasnega staranja kože. Glede na raziskave, pa sok granatnih jabolk vpliva tudi na preprečevanje širjenja raka na prostati. Po tej strani naj bi učinkovitost antioksidantov v njem presegala tiste v rdečem vinu ali zelenem čaju za kar 16-krat. Preberite: 4 znaki, ki kažejo na raka prostate
Izberite pravega
- Granatna jabolka morajo pridelovalci obirati zrela, saj po obiranju ne dozorevajo več. Nezreli sadeži so trpki in kisli.
- Če imate ne Primorskem svoje drevo, ni odveč vedeti, da se granatna jabolka ohranijo na hladnem do tri tedne.
- Svež in zrel plod boste v trgovini prepoznali po svetleči gladki lupini z izrazito rubinasto ali rjavkasto barvo. Izberite težje plodove.
- Najprimernejši način shranjevanja je, da iztisnete sok in ga zamrznete takoj po stiskanju, sicer se obarva rjavo.
Priprava in uporaba
- Sveža zrna kdaj pa kdaj dodajte mesnim in ribjim jedem ter sadnim in zelenjavnim solatam za popestritev okusa.
- Najboljše je sveže. Sadež preprosto razpolovite ali razčetrtite, da se ločijo segmenti, in se pozabavajte z ločevanjem zrn iz ovoja.
- Iz sveže iztisnjenega soka in medu si pripravite sirup, ki ga lahko pijete razredčenega z vodo ali pa uporabite kot polivko za sadne solate.
- Zrna oziroma semena lahko tudi posušite ali zamrznete.
- Grenadina je pijača iz soka granatnega jabolka, sladkorja, penečega vina in mineralne vode.
- Potolčene drevesne liste lahko polagate na ureznine in rane.
Zdravilne lastnosti
- Iz drevesne korenine in lubja farmacevtska industrija izdeluje pripravke proti črevesnim zajedavcem.
- Celoten sadež vsebuje velike količine antioksidantov, ki varujejo telo pred rakom in srčno-žilnimi obolenji.
- Posušena in zdrobljena semena so učinkovita pri odpravljanju težav s prebavili, delujejo pa tudi proti driski.
- Sveži sadež in sok znižujta vročino in blažita kašelj ter krepita srce, jetra in ledvice.
Hranilna sestava
- V semenih in predvsem v gobastem tkivu okoli je zelo veliko tanina, ki je kriv za trpek in kiselkast okus.
- Zrna vsebujejo veliko vitamina C in glede na kisel okus razmeroma veliko sladkorja, kar do 16 odstotkov.
- Bogat je z vitamini B-kompleksa, predvsem z vitaminoma B2 (riboflavin) in B3 (niacin).
- Med minerali sta v večjih količinah prisotna kalij in fosfor.
- Vsebuje veliko sadnih kislin in močnih antioksidantov polifenolov, ki preprečujejo različne bolezni.