Za vse, ki obožujete jedi na žlico, ki nasitijo in tudi prijetno pogrejejo. Juha je pripravljena v manj kot 30 minutah.
Za pripravo boste potrebovali široke rezance, kot so papardelle ali fetučini ter veliko sveže zelenjave. Mi smo se odločili za korenček, papirko, zeleno in por, vendar lahko uporabite pravzaprav katerokoli zelenjavo. Recept ne vključuje mesa, seveda ga lahko dodate – odlično se podata piščanec ali govedina.
Sestavine:
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 5 korenčkov
- 1 paprika
- zelena
- por
- malo olja ali masla za praženje zelenjave
Za juho:
- voda (cca. 2 litra)
- sol in poper
- muškatni orešček
- po potrebi zelenjavna jušna kocka
- 350 g rezancev
- peteršilj
Priprava:
Olupite in na drobno nasekljate čebulo in česen ter začnite s praženjem.
Medtem očistite preostalo zelenjavo ter jo narežite na manjše koščke in por na kolobarje. Pripravljeno zelenjavo dodajte k čebuli, začinite po okusu in na kratko popražite. Če boste uporabili meso, ga prav tako popražite.
Nato zalijte s približno 2 litroma vode. Količina vode je odvisna od tega, koliko juhe želite imeti na koncu, vendar pa jo mora biti vsaj toliko, da popolnoma prekrije zelenjavo in da se lahko na koncu tudi rezanci v njej skuhajo.
Zelenjavo zavrite. Po potrebi dodatno začinite.
Ko juha zavre, znižajte temperaturo, dodajte rezance in pustite vreti približno 15 do 20 minut. Če želite rezance al dente, jih dodajte proti koncu in kuhajte dokler niso kuhani po vašem okusu.
Ko juho postrežete, potresite z nasekljanim peteršiljem.
Nasvet: vedno lahko uporabite vam najljubšo zelenjavo. Fantastično se poda denimo tudi cvetača, grah in belo zelje. Tudi pri začimbah lahko eksperimentirate. Poleg soli, popra in muškatnega oreščka, če imate radi nekoliko bolj začinjeno, dodajte še malo čilija.
Preverite še:
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem