Cvetača je zdrava in precej vsestranska zelenjava. Iz nje lahko pričarate celo vrsto okusnih jedi. Pripravite lahko juhe, jo gratinirate s sirom, skuhate cvetačni kari in zdaj imamo za vas še en slasten recept – cvetačne kroglice iz pečice. Odlične so kot priloga, lahko pa si jih privoščite tudi kot prigrizek skupaj s slastno pomako.
Cvetača je izjemno zdrava
Vsebuje folno kislino, ki je potrebna za pravilno zorenje rdečih krvničk, 14 različnih mineralov in 18 različnih aminokislin. Bogata je tudi z vitamini, še posebej veliko vsebuje vitamina K ter vitamine iz B skupine. Vitamin K je denimo pomemben pri strjevanju krvi.
Cvetača je tudi odlično dietno živilo, saj vsebuje veliko lahko prebavljivih beljakovin.
Druge lastnosti cvetače:
- odvaja vodo,
- pospešuje rast in obnovo celic,
- krepi imunski sistem,
- znižuje krvni tlak,
- zmanjšuje tveganje za nastanek raka.
Tako pa pripravite slastne cvetačne kroglice
Za pripravo potrebujete naslednje sestavine:
- 800 g cvetače
- 1 jajce
- Sol in poper
- Mleta paprika
- 2 žlici drobtin
- 50 g ementalca ali gavde
- 50 g parmezana (oba sira naribajte)
Za pomako:
- 200 g kisle smetane ali grškega jogurta
- Žlica drobno nasekljanega drobnjaka
Priprava:
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija in pripravite pekač.
Cvetačo zmeljite v mešalniku, nato dobro iztisnite vodo in prestavite v večjo skledo.
Razžvrkljajte jajce, dodajte sol in poper po okusu ter za dve noževi konici mlete paprike. Vlijte k cvetači.
Dodajte še drobtine in nariban sir ter dobro pregnetite.
Iz mase oblikujte manjše kroglice in jih razporedite po pekaču.
Cvetačne kroglice pecite približno 15 do 20 minut. Postrezite še vroče.
Če si boste kroglice privoščili kot prigrizek, zraven postrezite kislo smetano ali grški jogurt z drobnjakom. Po okusu pomako dodatno začinite še s soljo in poprom.
Nasveti:
1. Vsaka pečica je malce drugačna, zato pečenje in čas pečenja prilagodite. Najbolje, da po približno 15 minutah preverite kroglice tako, da eno prepolovite.
2. Pri nakupu cvetače pazite, da so listi sveži, zeleni, pecelj sočen in cvet brez peg, torej lep in bel.
3. Če cvetače ne morete porabiti takoj, posamezne cvetke preprosto blanširajte, sperite s hladno vodo in zamrznite.
4. Če želite jed popestriti, uporabite barvno cvetačo.
Preverite:
Fižolove kroglice ste že poskusili? (Ja, govorimo o sladici)