Postopek razstrupljanja zelo učinkovito spodbujajo tudi superživila, predvsem zeleni izdelki, torej alge in trave: algi klorela in spirulina ter ječmenova in pšenična trava. Alge delujejo močneje razstrupljevalno, trave pa blažje, v kombinaciji pa delujejo sinergijsko in še bolje razstrupljajo telo.
»Pri nakupu teh izdelkov naj uporabniki izbirajo izdelke z ekološkim certifikatom, saj so po kakovosti zelo različni, navkljub višji ceni,« nam je zaupala Jelena Marković iz podjetja PlanetBIO.
Opomnik!
Držite se navodila, da v času razstrupljanja ne uživate alkohola, kave, pšenice, sladkorjev ter mesnih in mlečnih izdelkov.
Jedilnik za razstrupljanje
Pred zajtrkom
Sok iz ½ limone z vsaj 2 dcl mlačne vode + 2 tableti klorele/spiruline.
Zajtrk
Jutranji zelenček, ki ga pripravite iz:
- 4 korenčkov
- 2 stebel zelene
- 1 šopa zelene solate po izbiri in
- manjšega šopa peteršilja.
Navodila: Sestavine iztisnemo v kakovostnem sokovniku. V sok pomešamo nekaj vode in popijemo po delih.
Dopoldanska malica
Smoothie za zmagovalce.
Sestavine:
- 1 skodelica rdečega grozdja
- 1 kivi
- 1 pomaranča
- 1 velik šop blitve
- 1 pest kalčkov alfalfa
- 3 žličke pšenične trave v prahu
- voda po okusu
Navodila: Vse sestavine zmešamo v kakovostnem mešalniku, da dobimo gladek sok.
20 minut pred kosilom
2 dcl mlačne vode + 2 tableti klorele/spiruline.
Kosilo
Poslastica iz cvetače.
Sestavine:
- ½ manjše cvetače
- 1 sveži paradižnik
- 3 posušeni paradižniki
- ½ rumene paprike
- 1 pest nepraženih in neslanih arašidov
- 5 rozin
- sveža bazilika po okusu
- sveži peteršilj po okusu
- 1 strok česna
- ½ žličke karija
- ½ žlička sladke paprike
- ½ žličke ingverja
- 1 žlica olivnega olja
- sok 1/3 limone
- skleda solate iz kitajskega zelja
Navodila: Cvetačo narežemo na majhne koščke.
Sveže in posušene paradižnike, papriko, rozine in arašide zmešamo v mešalniku, da dobimo gosto zmes. Dodamo nekaj svežega peteršilja in bazilike, česen, preostale začimbe po svojem okusu ter olje in limonin sok.
Omako dobro premešamo s koščki cvetače. Jed porazdelimo po krožniku in v ventilacijski pečici (pri najnižji temperaturi in rahlo odprtimi vrati) ali dehidratorju sušimo približno eno uro. Pojemo lahko tudi hladno, brez sušenja.
Zraven si pripravimo veliko skledo solate iz kitajskega zelja s prelivom po našem okusu. Priporočamo, da kosila ne zaužijemo pred 12. uro!
Popoldanska malica
Popoldanski sladoled.
Sestavine:
- 2 precej zreli banani (zamrznjenih)
- 1 skodelica zamrznjenih gozdnih sadežev
- 2 namočena datlja
- vanilja po okusu
Navodila: Dan poprej banane narežemo na koščke in jih zaprte postavimo v zmrzovalnik.
V zmogljiv mešalnik stresemo koščke zmrznjenih banan, gozdnih sadežev, namočena datlja (odlijemo vodo) in vaniljo po okusu. Mešalnik vključimo s funkcijo za pripravo sladoleda in si pričaramo slastno sladico, v kateri lahko uživamo brez slabe vesti.
20 minut pred večerjo
2 dcl mlačne vode + 2 tableti klorele/spiruline.
Večerja
Zavitki iz bučk s humusom.
Sestavine:
- 1 bučka
- 1 skodelica kaljene čičerike
- 1 sveži paradižnik
- 2 posušena paradižnika
- 1 majhno steblo zelene
- 1 strok česna
- 1 jedilna žlica oljčnega olja
- 1 velika skleda zelene solate
Navodila: Bučko olupimo in narežemo na čim tanjše podolgovate trakove (lahko uporabimo lupilec krompirja).
Humus naredimo tako, da v mešalniku zmešamo skodelico kaljene čičerike (1 dan namakamo in približno 2 dni kalimo – dvakrat na dan spiramo z vodo – oziroma toliko časa, da dobimo mali kalček), sveži paradižnik, predhodno namočena posušena paradižnika, malo stebelne zelene, malo česna in nekaj olja.
Po potrebi solimo s himalajsko soljo. Humus naložimo na lističe bučk in zavijemo v zavitke.
Zraven si privoščimo še veliko porcijo zelene solate s prelivom po našem okusu.
Zadnji obrok hrane zaužijemo najmanj tri ure pred spanjem!
Priporočamo tudi: