Pravzaprav je povsem preprosto, pa vendar nam je v vsakdanjem življenju težko: če želite ostati v dobri kondiciji, ne smete pojesti več, kot porabite. In ne smete se prehranjevati 'sproti na poti', temveč si morate za hrano vzeti čas.
Maščoba v zmernih količinah
Naše telo jo potrebuje, predvsem iz rib (smuč, losos), repičnega in olivnega olja. Dovolj je 60 do 80 gramov maščob dnevno!
Beljakovine so pomembne
Pomanjkanje slabi imunski sistem in mišičevje. Najdemo jih v stročnicah, jajcih, mlečnih izdelkih, mesu in krompirju.
Preberite še: Dobri rastlinski viri beljakovin
Balastne snovi
Blastne snovi nasitijo in podpirajo delovanje črevesja. Zato morate jesti veliko zelenjave, sadja in žitaric.
Šport
Ne dnevno, vendar pa redno. Za začetek: 5 minut izmeničnega teka in hoje.
Preberite: To se lahko zgodi, če hodite pol ure na dan
In poskusite: Program teka za začetnike: Pretecite 5 kilometrov
Testo za zavitek
V 100 gramih listnatega zavitka je 33 gramov maščob. Raje izberite lažje vlečeno testo (4,5 g/100 g).
Polnozrnate testenine
Imajo manj kalorij kot svetle testenine iz pšeničnega duruma in dvakrat toliko balastnih snovi. Tako nasitijo za dlje časa.
ZA VMESNO LAKOTO:
Zelenjavne paličice
Pozabite na sladke gumijaste medvedke in kalorično čokolado. Slastna alternativa so vitaminsko bogate paličice iz korenja, kumar in paprike. Zraven tekne še aromatična pomaka iz puste skute in zelišč.
RECEPT
Riba – brez maščob podušena v papirju
Za 4 osebe potrebujete:
- 1 mlado čebulo
- 1 šalotko
- 3 paradižnike
- 1 oranžno papriko
- 2 bio limoni
- 600–800 g ribjega fileta
- 2 vejici timijana (lističe)
- sol, poper
- 5 žlic ribje juhe
Priprava:
Pečico segrejte na 140 stopinj (ventilatorsko na 120 stopinj).
Mlado čebulo oplaknite in očistite. Šalotko olupite. Oboje zrežite na obročke. Paradižnike oplaknite in jih zrežite na rezine. Papriko oplaknite in ji odrežite pokrov. Nato jo očistite in zrežite na obročke. Limono zrežite na rezine, drugi nastrgajte lupinico in iztisnite sok.
Filet oplaknite, ga osušite in zrežite na 4 kose. Po 4 kosih papirja za peko (naj bodo dvainpolkrat večji od ribjega kosa) razporedite čebulo in šalotko. Nanju položite ribe, paradižnike, papriko, rezine limone, limonov sok in lupinico ter vse skupaj potresite s timijanovimi lističi). Začinite s soljo in poprom. Prilijte juho. Papir povežite, zavojčke postavite na rešetko v pečici in jed pecite 15 do 20 minut.
Čas priprave: 45 minut.
Na osebo: približno 210 kcal, beljakovine: 39 g, maščobe: 2 g, ogljikovi hidrati: 4 g.
Paradižnikova omaka
S približno 2 gramoma maščobe je aromatičen in lahek nadomestek za sicer fino, toda težko holandsko omako (približno 53 g maščobe/100 g). Če imate radi testenine, jih namesto s pestom (56 g/100 g) raje jejte s paradižnikovo ali zelenjavno omako.
Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"