Jesen že trka na vrata, z njo pa tudi odlične jesenske jedi! Eno najbolj znanih živil v tem času je nedvomno buča; danes poznamo že veliko različnih okusnih vrst. Bučo lahko uporabimo za najrazličnejše jedi, kot so juha, pire, celo palačinke. Preverite, kako buča lahko blagodejno vpliva na vaše telo!
Bogata hranilna vrednost
Buča je bogata z vitamini, predvsem z beta-karotenom, ki ga telo sintetizira v vitamin A. Ta pripomore k zdravju oči. Študije so pokazale, da zadostna količina vitamina A lahko omili slabšanje vida, ki nastopi s staranjem. Prav tako je ta element pomemben za nosečnice; stroka je odkrila povezavo med pomanjkanja vitamina A med nosečnicami in rojevanjem slepih otrok.
Prav tako ima buča veliko antioksidantov, ki lahko izboljšajo imunski sistem, preprečijo različne bolezni (srčne bolezni, rakava obolenja,...) ter celo upočasnijo staranje.
Pomaga pri izgubi telesne teže
Buča ima relativno nizko vsebnost kalorij, zato je odlična izbira tudi za ljudi, ki se borijo s pridobivanjem kilogramov. Bodite pozorni samo, da med pripravo ne pretiravate z ostalimi kaloričnimi živili, kot so smetana, olje, ipd.
Izboljša prebavo
Buča je bogata z vlakninami, ki blagodejno vplivajo na prebavo. Vlaknine nase vlečejo vodo in tako v želodcu dlje ohranjajo občutek sitosti. Poleg tega pa pomagajo pri prebavi in lahko lajšajo težave, kot so zaprtje, napihnjenost ali driska. Pazite le, da ob uživanju vlaknin zaužijete tudi dovolj tekočine.
Pripomore k zdravju srca
To okusno oranžno živilo vsebuje vlaknine, vitamin C in kalij. Vse našteto je povezano z zdravjem srca in ožilja. Zadostna količina lahko prepreči težave, kot so srčno popuščanje, hipertenzija (visok krvni tlak), povišan holesterol in celo srčni napad.
Izkoristite torej jesensko sezono ter si pripravite svoje najljubše jedi iz buče!
Veronika Sivka
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?