Leča je prava zakladnica vlaknin, ki pospešujejo prebavo, in je bogata z beljakovinami, ki jih telo rabi za gradnjo mišične mase. Vsebuje še številne mineralne snovi, zato nanjo nikar ne pozabite, ko sestavljate domače jedilnike.
Za 4 osebe potrebujete:
- 2 skodelici drobnozrnate leče
- 1 žličko gorčičnih semen
- sok 1 limone
- 120 ml oljčnega olja
- 4 žlice belega vinskega kisa
- 2 žlici dijonske gorčice
- 1–2 žlički tekočega medu
- morsko sol
- 2 rdeči čebuli
- 200 g rumenih paradižnikov
- 2 žlici drobno sesekljanih zelišč (peteršilj, drobnjak, meta)
1 Lečo preberite, jo oplaknite pod hladno vodo, odcedite in prilijte precejšnjo količino vode ter jo skuhajte do mehkega. V vmesnem času v možnarju strite gorčična semena. V skledi jih zmešajte z limoninim sokom, oljčnim oljem, kisom, gorčico, medom, soljo in mešajte, dokler ne dobite goste pene. Olupljeno čebulo zrežite na drobne kocke. Paradižnike operite, jih prepolovite in izdolbite mehkejši del s semeni. Meso paradižnikov zrežite na kocke.
2 Mehko lečo stresite v cedilo, jo oblijte s hladno vodo in počakajte, da se ohladi. Nato jo zmešajte z zelenjavo, zelišči in polivko. Za 1 uro jo postavite v hladilnik.
Postrezite jo kot prilogo ali pa kot samostojno jed s polnozrnatim kruhom.
Uporabite lahko tudi rdečo lečo, ki ima nekoliko bolj sladek okus.
Priporočamo: Dal (rdeča leča) na šrilanški način
Novo na Metroplay: "Ravnodušnost je najslabše, kar se lahko zgodi zgodbi!" | Andrej Pompe