Listnati ohrovt: 8 dejstev, zakaj ne sme manjkati na krožniku

Listnati ohrovt: 8 dejstev, zakaj ne sme manjkati na krožniku (foto: profimedia) profimedia
30. 1. 2018

Listnati ohrovt (v angleškem jeziku Kale) je postal pravi sinonim za zdravo prehrano. Pa se ga ta sloves drži upravičeno?

Listnati ohrovt pospešuje presnovo in prebavo, razstrupljajo telo ter zmanjšuje raven holesterola v krvi. Primeren je pri sladkorni bolezni, zaprtju, boleznih srca in ožilja... Zakaj je še odličen?

1.  Za zdrave kosti

Ohrovt je odličen vir kalcija. 100 gramov ohrovta naj bi vsebovalo 150 miligramov kalcija. 

2.  Bogat s hranili

Poleg kalcija, ima tudi visoko vsebnost vitamina C (19.2 gramov v skodelici ohrovta) ter vitamina A ter K. Prav tako je bogat s kalijem, vitaminom B6, fosforjem ter vlakninami.

3.  Kupujte ekološkega

Najboljši izbor je ekološki ohrovt, saj se tako izognete pesticidom. Še bolje pa – posadite si svojega, saj ni zahtevna vrtnina za gojenje. Listni ohrovt dobro prenaša vročino in mraz.

4.  Veliko antioksidantov

Ohrovt z visoko vsebnostjo antioksidantov znižuje krvni tlak in deluje protivnetno. Študije so dokazale, da ohrovt tudi varuje naš vid.

5.  Najslajši v svoji družini

Ohrovt spada v družino kapusnic, kamor spade tudi zelje, brstični ohrovt, brokoli, cvetača itd., ki so prav tako polne esencialnih vitaminov in mineralov. A najbolj sladkastega okusa med njimi je prav listnatni ohrovt!

6. Široka uporaba

Surov mlad ohrovt lahko narežete med solato. A nikar ga ne uporabljate samo za solate ali kot kuhano prilogo, dodate ga lahko tudi v smutije, sendviče ali juhe, omake, enolončnince ali omlete. Naredite lahko tudi ohrovtov čips! Ali pa liste napolnite z poljubnim polnilom.

Recept za hrustljav prigrizek - ohrovtov čips:

  • listanti ohrovt
  • nekaj žlic oljčnega ali sezamovega olja
  • poljubna začimbna mešanica 
  • himalajska sol 

Pečico ogrejemo med 120 in 150 stopinj (z ventilatorjem). Suhe liste potrgamo na manjše koščke, prelijemo z oljem ter premešamo. Razporedimo po peki papirju in pečemo 10-15 minut. Na koncu posujemo s soljo ali začimbami, odlično se poda tudi paprika v prahu, česen v prahu, kvasni kosmiči ali malce sojine omake. Če želimo sladko vezijo, izpustimo sol in začimbe, ter posujem s kokosovim sladkorjem. 

7.  Hitro kuhanje

Priporoča se kuhanje “na hitro” v zelo malo vode ali v sopari, da ne izgubi svojih bogatih hranil. Torej, le toliko, da se listi malce zmehčajo, še vedno pa ohrani čim več rudninskih snovi in vitaminov. 

8.  Dodajte mu zdrave maščobe

Absorbcijo hranil bodo okrepile dodane zdrave maščobe. Dodajte mu malce hladno stiskanega olivnega, sezamovega olja ali pa avokada.

Vir: curejoy.com