Najboljša živila, ki znižujejo holesterol

27. 6. 2020
Deli
Najboljša živila, ki znižujejo holesterol (foto: Travis Yewell | Unsplash)
Travis Yewell | Unsplash

Kaj storiš najprej, ko ti postavijo diagnozo – povišan holesterol v krvi?

No, najprej se ti stvari postavijo na glavo. Potem poskušaš zbrati čim več informacij o tem, kakšno bo odslej tvoje življenje. A v tem času se je dobro že kar lotiti prvih sprememb. To je, če ne želiš pri ... (vnesite svoja leta) doživeti srčnega infarkta!

Ne, holesterol ni hec. Čeprav ne boli in se vam morda zdi, da ni tako hudo.

V človeški krvi sta sicer naravno prisotna dva tipa maščob in oba telesu nujno potrebna:

  • holesterol in
  • trigliceridi.

Telo jih potrebuje za gradnjo novih celic. Težava nastane, če je količina teh v krvi presežena. V tem primeru se poveča tveganje za srčno-žilne bolezni, sčasoma lahko to privede do srčnega infarkta in posledično lahko povzroči možgansko kap.

In povišano vrednost maščob v krvi ima že skoraj polovica populacije!

Vse se začne pri prehrani

In gibanju!

Povišan holesterol je lahko sicer tudi podedovan, a najpogosteje je posledica nezdravega življenjskega sloga.

Zadnje je pravzaprav dobra novica: ker pomeni, da se ga da preprečiti oziroma ozdraviti!
In tega se lotite že danes!

Ne čakajte, da boste to izvedeli na krvni preiskavi. Ali še huje, da bi se že pojavile resne zdravstene težave. 

Že nekaj manjših sprememb pri prehrani ima lahko namreč velik učinek.

Kako izboljšati raven holesterola?

Za začetek izključite nezdrava živila in vključite več tistih, ki naravno znižujejo holesterol.

Živila na raven holesterola v krvi vplivajo različno:

  • z nekaterimi boste v telo vnesli pomembne vlaknine, ki v črevesju nase vežejo holesterol in nekaj maščobe in jo 'spravijo ven' še preden zaplava po krvnem obtoku,
  • z drugimi boste v telo vnesli nenasičene maščobe, ki znižujejo raven holesterola, tudi slabega,
  • s tretjimi pa rastlinske sterole in stanole, ki prav tako blokirajo absorpcijo holesterola.
Tu so najboljša živila, ki znižujejo holesterol:
  • stari dobri ovseni kosmiči,
  • fižol,
  • brstični ohrovt,
  • jabolka in hruške. Vse to so živila, ki so bogat vir v vodi topnih vlaknin.
  • Ribe, kot so skuša, sled, tuna, losos in postrv, ker so bogat vir omega-3 maščobnih kislin, ki lahko znižajo raven trigliceridov, pozitivno pa vplivajo tudi na krvni pritisk.
  • Tudi laneno in repičino olje vsebujetanekaj malega omega-3 maščob, pa
  • orehi, mandlji in drugi oreščki,
  • avokado.
  • Dobro je tudi oljčno olje,
  • sirotkine beljakovine ...

Druge pomembne spremembe v prehrani:

Če boste vsa ta živila samo dodali, a nič drugega spremenili, seveda od tega ne boste imeli NIČ.

Ena pomembnejših sprememb, ki jih je potrebno uvesti, je, omejitev nasičenih in trans maščob.

Nasičene maščobe najdemo v živilih živalskega izvora, pa tudi v rastlinskih. Vsebujejo jih denimo kokosovo in palmovo maslo.

Takšne maščobe najdemo tudi v ...

  • maslu,
  • polnomastnih mlečnih izdelkih,
  • mastnem mesu in še več v predelanih mesnih izdelkih,
  • pecivu,
  • ocvrtih izdelkih ...

Pozornost namenite tudi ...

Drugim dejavnikom, ki lahko povečajo tveganje za povišanje holesterola v krvi.

Poleg nezdrave prehrane še ...

  • debelost,
  • povečan obseg pasu (moški nad 102 cm, ženske nad 88 cm),
  • neaktivnost (vadba namreč dviguje HDL - dober holesterol),
  • stres,
  • kajenje,
  • visok krvni pritisk,
  • sladkorna bolezen, ki poškoduje arterije in tudi prispeva k povišani ravni LDL - slabega holeserola.
Preberite tudi:
In ker je dobro vnesti tudi več gibanja, preverite še:



Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del