Svetlozelena dvoletna zel izvira iz Sredozemlja in je bila uporabljana tako v kulinariki kot zdravilstvu že v antičnih časih.
Vsebuje velike količine mineralov, zlasti bakra, kalcija, mangana in železa. Peteršilj je izredno bogat tudi z vitaminom C in betakarotenom.
Slovi kot odličen diuretik, saj pomaga odvajati vodo iz telesa, pa tudi sicer sodeluje pri njegovem čiščenju.
Priporočljiv je za lajšanje revme in putike, pomirja krče v prebavilih, uravnava krvni obtok, pomaga pri celulitu, koristen pa je tudi za živčevje.
Njegova energijska vrednost je nizka. V kulinariki, kjer je zelo priljubljeno zelišče, se uporabljajo tri oblike peteršilja: s kodrastimi listi in italijanski oz. z gladkimi listi ter korenasti peteršilj.
Opozorilo glede uživanja
V srednjem veku so uporabljali rastline z apiolom, ki je najvažnejša zdravilna snov v peteršilju, kot sredstvo za prekinitev nosečnosti.
Pri uživanju je treba upoštevati naslednje tri možne zdravstvene neugodne učinke:
- Draži maternico in lahko povzroči predčasen porod, zato naj se uživanju peteršilja nosečnice izogibajo.
- Vsebuje precej oksalne kisline, ki lahko sodeluje pri nastanku ledvičnih kamnov.
- Peteršiljevo olje vsebuje snovi, ki povzročijo občutljivost kože na svetlobo oz. na UV žarke.
Kremna peteršiljeva juha
Na maslu prepražimo čebulo, 2 korenja in 2 peteršiljevi korenini. Zalijemo z juho. Kuhamo, da se zelenjava zmehča. Juho zmeljemo in pretlačimo skozi cedilo, zalijemo s 0,15 litra smetane in ponovno prevremo.
Serviramo jo s kockami koruznega kruha, opečenimi v ponvi.
Vložen peteršilj
Peteršilj operite, osušite, drobno nasekljajte in ga skupaj s soljo vložite v kozarce po plasteh – prva in zadnja plast sta sol. Količine vlagajte v kozarec po občutku. Tako pripravljen peteršilj hranite v hladilniku.
Viri:
- Bavdek, S. V. (2011). Nekatere vrtine in njih zdravilne učinkovine.
Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"