Čaji vseh vrst so že od nekdaj blago in izvrstno zeliščno zdravilo, s katerimi lahko preženemo marsikatero zdravstveno težavo in izboljšamo počutje.
V ingverju se skriva ogromno aktivnih sestavin, značilen vonj in rahlo pekoč okus pa mu daje spoj eteričnih olj in smol.
Čaj z ingverjem spodbuja krvni obtok, sprošča ožilje, pomaga pri vnetem grlu, lajša izkašljevanje, krepi izločanje sline, ugodno deluje na jetra, zmanjšuje holesterol in ima antiseptične lastnosti.
Avstralski raziskovalci ingver celo enačijo z aspirinom, saj uspešno lajša vnetja in odpravlja bolečine.
Priprava čaja
Sestavine:
- 1 l vode
- 6 strokov kardamoma
- 10 janeževih semen
- 2 cm olupljene in narezane sveže korenine ingverja
Priprava:
V hladno vodo položimo vse začimbe hkrati. Vodo zavremo, nato pa vse skupaj kuhamo na rahlem ognju še deset minut. Precedimo.
Ker imajo ajurvedski čaji zelo izrazite in močne arome, za njihovo pripravo ne uporabljamo istih posod kot za zelene in črne čaje.
Preberite še: Ingver - za vitke trebuhe in boljšo odpornost telesa
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?