Riževa dieta je stroga, a učinkovita: Zagotavlja izgubo 3 kg v samo 7 dneh, a eno stvar boste morali popolnoma opustiti

9. 2. 2024
Deli
Včasih preprosto nimamo časa za počasno hujšanje, in ta zdrava, nizkokalorična riževa dieta obljublja super hitre rezultate. (foto: Profimedia)
Profimedia

Včasih preprosto nimamo časa za počasno hujšanje, in ta zdrava, nizkokalorična riževa dieta obljublja super hitre rezultate.

 

Riževa dieta sega v leto 1934, ko je dr. Walter Kempner, ki se je pridružil ekipi na oddelku za medicino Univerze Duke, začel uporabljati dieto z nizko vsebnostjo soli in maščob za zdravljenje različnih bolezni, kot je bolezen ledvic. Izraz "riževa dieta" izhaja iz dejstva, da je takrat vsak bolnik ob obroku prejel skledo riža. Zelo hitro se je izkazalo, da takšen način prehranjevanja poleg ugodnega vpliva na zdravje prinaša tudi hujšanje.

Ne spreglejte: 

Še danes riževa dieta poleg prekomerne telesne teže zdravi tudi številne zdravstvene težave, kot so bolezni srca in sladkorna bolezen.

Osnovna pravila diete

Kljub imenu se med riževo dieto ne uživa le riž. Natančneje, riž je eno izmed 30 dovoljenih živil, ki so bogata s kompleksnimi ogljikovimi hidrati in imajo malo soli, maščob, beljakovin in sladkorja. Primarni cilj vključenih živil je razstrupljanje telesa ob hkratnem preprečevanju ali zdravljenju kroničnih bolezni, hujšanje pa pride 'samo od sebe'.

3 faze riževe diete

Prva faza je razstrupljanje, ki traja teden dni. Med njim je vnos hrane redek in vključuje le nekaj škrobnatih živil, kot sta rjavi riž ali kvinoja. Sadje je dovoljeno samo en dan v prvem tednu, ostalih 6 dni pa zelenjavo in nemastne mlečne (ali sojine) izdelke kombiniramo s škrobno hrano). V prvi fazi se porabi 3349 kJ (800 kcal) na dan, ogljikovi hidrati predstavljajo do 89% energije, vnos natrija pa doseže le 300 mg.

Druga faza je aktivno hujšanje, ki traja do želene telesne mase. Jedilnik je nekoliko bolj svoboden, saj dovoljuje 5024 kJ (1200 kcal) na dan, od prve faze pa se razlikuje po tem, da lahko en dan namesto zelenjave jeste beljakovinsko hrano – najprej ribe, šele nato manj mastne mlečne izdelke ali mehko meso. V drugi fazi ogljikovi hidrati zagotavljajo približno 80% celotne energije, vnos natrija pa doseže 500 mg.

Profimedia

Zadnja faza vzdrževanja se od druge faze razlikuje po dodatnih 837 kJ (200 kcal) na dan, ki jih zagotovi uvedba živil, kot so tofu, sir, olive in oreščki. Ribe bi morali jesti dvakrat na teden, če še vedno hujšate, pa je možno tretji dan zelenjavo nadomestiti z beljakovinami.

Nizek vnos soli je izjemno pomemben del prehrane, saj avtorji menijo, da slana hrana spodbuja apetit in povzroča povečanje telesne mase. Namesto soli je bolje uporabiti zeliščne začimbe.

Nekatera osnovna prehranska pravila vključujejo 3 obroke na dan in 1 uro vadbe tai chija ali joge. Ker je dieta sama po sebi revna s kalcijem in vitaminom D, njeni avtorji priporočajo multivitaminsko prehransko dopolnilo.

Ljubitelji kave bodo veseli, da je dovoljena ena skodelica kave na dan (ne v prvi fazi), vendar brez mleka, smetane in sladkorja. Lahko pa kavo sladkate z medom ali javorjevim sirupom.

Koristi diete

Dieta ima dolgo zgodovino in omogoča hitro in učinkovito hujšanje, čeprav je njena dolgotrajnost vprašljiva.

Največja prednost je omejevanje vnosa soli, ki dandanes dobiva zaskrbljujoče razsežnosti. Visok vnos soli povzroča kopičenje tekočine v telesu, povečuje pa tudi tveganje za različne bolezni, predvsem visok krvni tlak.

Seznam živil, ki jih lahko uživamo, morda ni dolg, je pa seznam prehransko vrednih živil, ki so zaželena v prehrani vsakogar. Dodatna pozitivna vidika prehrane sta redna telesna aktivnost in obvladovanje stresa.

Prehranske pomanjkljivosti

Riževa dieta verjetno dobro deluje v nadzorovanem okolju, doma pa je veliko bolj zahtevna. Njegovo izvajanje zahteva veliko disciplino, zaradi visoke restriktivnosti pa mu je težko slediti na dolgi rok.

Vnos maščob in beljakovin v sami prehrani je zelo omejen in manjši od priporočenega, zato obstaja nevarnost številnih primanjkljajev. To je tudi eden od razlogov, zakaj lahko dieta povzroči veliko izgubo mišične mase.

Vzorčni meni

Zajtrk

  • Rezina polnozrnatega kruha in ½ skodelice skute
  • Jabolko 

Kosilo

  • 1 skodelica riža z gobami
  • Kozarec nesladkanega naravnega sadnega soka

Večerja

  • 1 skodelica kuhanih testenin z brokolijem
  • Pomaranča

Preberite še: Nevidna nevarnost: ta običajna navada vam lahko skrajša življenje

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger