Dobrodejne lastnosti špinače, ki jih morate poznati (+ slasten recept)

25. 10. 2019
Deli
Dobrodejne lastnosti špinače, ki jih morate poznati (+ slasten recept) (foto: Profimedia)
Profimedia

Špinača, ta široko uporabna rastlina, popestri naše jedilnike tudi v zimskih mesecih. Preverimo vse njene dobrodejne lastnosti, nekaj nasvetov in seveda slasten recept.

Dobrodejne lastnosti špinače

1. Vemo, da kumare vsebujejo veliko vode. Tudi špinača. Kar 91 %, kar je dobre 4 % manj kot v kumarah.

2. 100 gramov špinače vsebuje 2,7 mg železa. Vendar je treba vedeti, da na absorpcijo vpliva vrsta dejavnikov - absorpcija je lahko zato kljub bogatemu viru nizka.

3. V špinači je več kot 15 različnih vitaminov in mineralov, ki so ključni za zdravje.

4. Je bogat vir antioksidantov, ki ščitijo telo pred negativnimi vplivi okolja.

5. Špinači dajo barvo tilakoidi. Ti naj bi glede na raziskavo pomagali pri nadzorovanju apetita, kar lahko pomaga pri hujšanju.

6. V špinači je več kalija kot ga je v bananah. In je odličen vir vitamina A, zato je dobra za zdravje oči.

7. Vsebuje tudi veliko kalcija in magnezija, ki znižuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni za 14 %.

9. Krepi imunski sistem, odpravlja zaprtost, pospešuje presnovo ogljikovih hidratov, skrbi za lepo kožo, lase in nohte ter odstranjuje vodo iz telesa. 

10. Špinača poleg tega vsebuje zelo malo kalorij - 100 g špinače ima približno 96.3 kJ (23 kcal).

Nasveti

Kljub vsem dobrodejnim lastnostim, ki jih ima špinača, pa z uživanjem ne smemo pretiravati!

Špinača vsebuje oksalno kislino, ki odstranjuje železo iz telesa in pri nekaterih ljudeh lahko poveča tveganje za nastanek ledvičnih kam nov. Zaradi vsebnosti oksalatov denimo tudi ni primerna za ljudi z revmo.

Še nekaj zanimivih dejstev

  • Največ špinače pridela Kitajska. Kar 92 odsotkov svetovne proizvodnje.
  • 26. marec je dan špinače.
  • Špinača zelo hitro izgubi nutriente. Po 8 dneh (po tem, ko je pobrana in shranjena v hladilniku) izgubi že polovico vseh nutrientov.
Recept

Ideja za kosilo ali večerjo

Špinače in jajc morda običajno ne jeste skupaj, v naslednji kombinaciji pa dajeta fantastičen okus, ki bo razvajal vaše brbončice. 

Za 4 osebe potrebujete:

  • 500 g listnatega testa
  • 1 kg špinače (lahko tudi zamrznjene)
  • sol in poper
  • muškatni orešek
  • 300 g rikote
  • 200 g nariban parmezan (oz. po okusu)
  • 9 jajc
  • 1 šopek majarona (sesekljanega)
  • 100 ml mleka
  • 50 g drobtin
  • 25 g tekočega masla

Priprava:

Testo razvaljajte in z njim obložite tortni model (premera 26 cm). Postavite ga v hladilnik.

Špinačo odtajajte in jo začinite. Primešajte ji sir, 3 jajca, majaron, mleko in drobtine ter jo porazdelite po testu.

V zmes vtisnite 6 jamic in vanje ubijte jajca.

Prekrijte s testom, ki gleda iz modela in testo večkrat prebodite z vilicami.

V pečici, segreti na 180 stopinj, pecite približno 60 minut. Premažite z maslom.

Na kos približno 1924.64 kJ (460 kcal), beljakovine: 18 g, maščobe: 36 g, ogljikovi hidrati: 17 g.

Viri: Nekatere vrtnine in njih zdravilne učinkovine, dr. Srdan V. Bavdek; nutritiondata.self.com

Preverite še: Recept za slasten obrok, ki vam bo vzel le nekaj minut (+ nasvet, kako okrepite imunski sistem)

 

Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del