Suhe slive dokazano pomagajo pri prebavi

17. 6. 2012
Deli
Suhe slive (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Evropska agencija za varno hrano (EFSA) je končala obravnavo znanstvene utemeljenosti funkcijskih zdravstvenih trditev za živila in njihove sestavine, najzanimivejše med objavljenimi mnenji pa se tokrat nanaša na suhe slive

Za suhe slive že nekaj časa velja, da pozitivno vplivajo na prebavo in tokrat je bilo iz strani Evropske agencije za varno hrano vpliv na prebavo potrjen. 

Čeprav za suhe slive dejansko ni bilo predstavljenih povsem zanesljivih znanstvenih dokazov o njihovem odvajalnem učinku, smo opozorili, da takšni dokazi obstajajo za sestavine suhih sliv.

Te namreč naravno vsebujejo visoko koncentracijo polialkohola sorbitola, za katerega je prepoznan odvajalni učinek, pa tudi prehranske vlaknine.

Dodatno ne gre pozabiti tradicionalne uporabe suhih sliv in njihovega soka za lajšanje prebave. Na Agenciji so bili na osnovi tega posredovani dodatni dokazi o njihovi sestavi, ki so bili pri ponovni obravnavi ključnega pomena.

Agencija je namreč v novem mnenju poleg dodatnih kliničnih dokazov upoštevala tudi, da obstajajo 'dokazi za verjeten način delovanja sestavin suhih sliv za dosego zatrjevanega učinka.'

Za lajšanje prebave je sicer potrebno zaužiti približno 100 gramov suhih sliv.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"