V prazničnih dneh veliko jemo in pri tem se nekaj odvečnih kilogramov rado obdrži na bokih. S pravilno izbiro živil se jih boste zlahka znebili.
Slastna gosja stegna, piškotki in kolači – praznični čas ni preveč prijazen do postave. Čas je, da pritisnete na zavoro.
Hitre diete ne prinesejo ničesar
Med lakoto se telo preklopi na delovanje v krizi. Presnova se upočasni. Sicer shujšamo, vendar brž ko normalno jemo, telo pravi: "Moram si naložiti blazinice za naslednje obdobje stradanja." Kilogrami se vrnejo. Veliko učinkoviteje je, da se vedno najemo do sitega, vendar s pravimi živili.
Za začetek dneva so idealni vitamini, na primer zeliščni smoothie.
Za druge obroke je zelo priporočljiva zelenjava, ki vsebuje grenčične snovi, kot so cikorija, artičoke, rukola ali motovilec.
Dobrodošle so tudi vse druge sorte zelenjave, kot so stročnice, pripravljene z zelo kakovostno rastlinsko maščobo in svežimi zelišči. Zraven dobro tekne pusto meso, kot je jagnječji file. Vsebuje veliko karnitina, ki spodbuja presnovo.
Klobase in druga živila z visoko vsebnostjo živalske maščobe je bolje črtati z jedilnika. Izjema so ribe, kot je polenovka, losos ali tunina. Nasitijo in poleg pomembnega joda dajejo dragocene beljakovine.
Izdelki iz bele moke, kot so testenine, vsebujejo le prazne ogljikove hidrate brez hranilnih snovi. Bolje se jim je odpovedati in jesti krompir ali polnozrnate izdelke.
Za sladico je primerno sveže sadje. Med obroki naj ne bi jedli najmanj štiri ure. Dokler telo razgrajuje ogljikove hidrate iz hrane, inzulin kroži v krvi. V tem času ne nastajajo maščobe.
Sovražnik zimskih maščob je tudi telesna dejavnost. Ni treba preteči maratona, že vsakdanji polurni sprehod deluje čudežno. Veliko gibanja na prostem pa ne pospešuje le porabe maščob, ampak tudi proizvajanje hormonov sreče.
V jedilnik torej vključite:
- Fižol. V fižolu je veliko rastlinskih beljakovin. Njegove balastne snovi dobro nasitijo in iz telesa izločijo odvečne maščobe, kot je holesterol.
- Cikorija ima zelo malo kalorij in vsebuje grenčično snov intibin, ki pospešuje prebavo, torej je idealna predjed.
- Origano spodbuja predvsem prebavo maščob. Z njim ne začinjamo le jedi, ampak lahko iz njega pripravimo tudi čaj po jedi.
- Rožmarin spodbuja prebavo, zmanjšuje apetit in vpliva neposredno na maščobne blazinice.
- Artičoke vsebujejo grenčične snovi, ki izboljšujejo prebavo maščob in hkrati potešijo občutek lakote.
- Por je zaradi železa, magnezija in predvsem kalcija odličen porabnik maščob, vendar le brez smetanove omake.
- Korenčki vsebujejo veliko neprebavljivih balastnih snovi in vitaminov, vendar malo kalorij, kar je dobro za hujšanje. Najbolje jih je grizljati surove, tako lahko dobro prestanemo majhne napade hude lakote.
- Rdeče zelje je poleg kislega zelja najboljši vir vitamina C in ta vitalna snov pospešuje našo presnovo.
- Čiliji s pekočo snovjo kapsaicinom močno zakurijo. S tem se pospeši energija telesa in neposredno spodbuja zgorevanje maščob.
- V jabolkih je veliko pektina, ki spodbuja sitost. Jabolko pred vsakim obrokom skrbi za to, da pojemo bistveno manj in zdravo hujšamo.
Recept za zeliščni zmešanček
Za 1 osebo potrebujete:
- Po 50 g špinače,
- peteršilja in korenčkovega zelenja (spomladi alternativa mešanica iz svežih kopriv, regratovih listov, grenkuljice in regačice),
- 2 banani,
- 1 rezina ingverja,
- 1 jedilna žlica mandljeve mezge,
- 150 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka
Priprava:
1. Zelišča operite, jih drobno narežite, banane narežite na koščke, ingver olupite.
2. Vse sestavine dajte v močan mešalnik in naredite pire.
3. Takoj popijte, da preprečite izgubo vitaminov.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?