Na svetu velja za eno najbolj cenjenih vrst zelenjave, pri nas pa jo lahko vzgojimo na vsakem vrstu: ta rastlina prinaša številne koristi za zdravje in lahko celo ščiti pred rakom

14. 12. 2025
Na svetu velja za eno najbolj cenjenih vrst zelenjave, pri nas pa jo lahko vzgojimo na vsakem vrstu: ta rastlina prinaša številne koristi za zdravje in lahko celo ščiti pred rakom (foto: Profimedia)
Profimedia

S to starinsko vrsto zelenjave so se včasih prehranjevali revnejši sloji prebivalstva, danes pa velja za eno najbolj cenjenih živil.

Listnati ohrovt je ena najbolj zdravih vrst zelenjave na svetu. Ker je na voljo vse leto, so se z njim v preteklosti pogosto prehranjevali revnejši sloji prebivalstva. To je bila namreč ena redkih rastlin, ki so jo lahko našli v naravi v vseh letnih časih.

Čeprav pri nas še ni posebej priljubljen, raziskave kažejo, da sodi med najbolj zdrava živila na svetu. Na voljo je skozi vse leto, a je prav v času od jeseni do zime najokusnejši. Njegove koristi za zdravje so številne, razlogov, da bi ga na jedilnik uvrstili večkrat na teden, pa res ne manjka.

Zanimivo je tudi, da je New York Times ravno listnati ohrovt uvrstil med najbolj zdrava in hkrati najdražja živila.

Prednosti listnatega ohrovta

Profesor dr. Vojislav Perišić, gastroenterolog, dobro pozna lastnosti listnatega ohrovta, načine priprave ter njegove pozitivne učinke na zdravje. Zato tudi svetuje, da bi moral postati reden del prehrane.

Ministrstvo dovolilo ponovno odprtje ZOO parka Rožman: medved Tim bo ostal

Je prava zakladnica folatom, zato se ga še posebej priporoča nosečnicam. Folna kislina je namreč ključna za zdrav razvoj ploda. Bodočim materam se celo svetuje, naj listnati ohrovt uživajo trikrat na teden. Poleg tega vsebuje več vitamina C kot zelje ter je bogat z vitaminoma A in E.

Obenem vsebuje tudi dve snovi, ki dokazano zelo ugodno vplivata na zdravje oči: lutein in zeaksantin. Po besedah dr. Perišića pozitivno vpliva tudi na prebavo, zato ljudje, ki ga redno uživajo, redko trpijo zaradi zaprtja. Nekatere študije namigujejo celo, da listnati ohrovt lahko ščiti pred rakom.

Listnati ohrovt spodbuja tudi absorpcijo železa, zato je še posebej priporočljiv za posameznike, ki trpijo za pomanjkanjem. 

Poleg tega je bogat s flavonoidi, ki imajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja. Raziskave kažejo, da imajo ženske, ki zaužijejo dovolj flavonoidov, kar 40 odstotkov manjše tveganje za razvoj raka jajčnikov. 

Profesor Perišić ob tem poudarja še zanimiv podatek: New York Times je listnati ohrovt uvrstil med najbolj zdrava in najdražja živila na svetu. Pri nas pa je še vedno cenovno dostopen, kar je vsekakor prednost, ki jo velja izkoristiti.

Ljubitelji zdrave prehrane so zanj pripravljeni odšteti tudi do sto dolarjev, predvsem zaradi njegovih izjemnih hranilnih in zdravilnih lastnosti. V ZDA je listnati ohrovt v zadnjem desetletju doživel pravi razcvet in postal stalnica na številnih jedilnikih, priporočajo pa ga tudi številni strokovnjaki. Počasi, a vztrajno pa se ta nekoliko pozabljena zelenjava vrača tudi v naše restavracije in domače kuhinje.

Vir: krstarica.com

"Že 10 let sem pediatrinja. Tukaj je 9 resnic, ki jih starši težko slišijo – a vam lahko pomagajo vzgojiti bolj zadovoljne in zdrave otroke"