Če imate samo 15 minut časa, si lahko pripravite zdrav, polnovreden obrok. In imate več kot eno izbiro, kaj pripraviti.
Noro! Ura je 18. 30 in končno vam je uspelo zapustiti pisarno. Vestno ste se odpravili na fitnes. Pohvalno! Toda ko pridete domov, ste tako sestradani, da med gledanjem reklame za hitro prehrano spuščate potočke sline.
Predate se in požrete velik sendvič z majonezo in mortadelo. Kaj pa morete. Zdi se, da lahko v sodobnem svetu dobimo vse, kar si želimo. Službo, ljubezen, hišo . . Vse … razen zdravega toplega obroka. Saj bi radi pojedli kaj poštenega, toda pičlih nekaj ur prostega časa nočete preživeti s surovim piščancem v rokah in pred pomivalnim koritom.
Strinjam se z vami. Hkrati pa bi vam rada razkrila svoje metode reševanja težav s prehrano. Ker sem po naravi bolj lene sorte, je hitra prehrana zame nevarna past, zato se ji kar se da izogibam. Rajši kuham sama, a za pripravo večine obrokov ne porabim več kot 15 minut. Res je, da to rada počnem. Zame je brkljanje po loncih neke vrste meditacija, med katero se popolnoma izklopim. Sekljanje čebule me pač sprošča. In zdi se mi koristneje od tečaja oblikovanja gline, učinek je pa podoben.
Mislite, da je nemogoče skuhati v 15 minutah? No, še vedno se lahko vrnete k mami, da boste imeli vsak dan toplo večerjo. Tega pa ne bi, kaj? Torej berite dalje.
Poprov zrezek po korejsko
Potrebujete:
- 1/2 kg zrezek iz govejega stegna, diagonalno narezan na tanke trakove
- 1 skodelico na kocke narezane rdeče ali zelene paprike (ali pol skodelice vsake)
- 1 skodelico na kocke narezane čebule
- 2 žlici sojine omake z nizko vsebnostjo natrija
In še: 1 žlico sladkorja, 1/2 žlice oljčnega olja, 1 strt strok česna, 1 žlico rdeče paprike v prahu
Priprava:
1. Vse sestavine vržemo v gospodinjsko vrečko in dobro premešamo. Skoraj premikastimo, da sojino omako in olje vtremo v vse sestavine.
2. Meso, omako in zelenjavo stresemo v srednje vročo litoželezno kozico in nenehno mešamo, dokler meso ni opečeno in začne zelenjava spuščati vodo (dve do tri minute).
Dodaten užitek: Jed bo bolj avtentično korejska, če boste namesto oljčnega uporabili sezamovo olje in dodali eno žlico riževega kisa. Obrok je primeren za 2 osebi.
Priloga: Polnozrnati (integralni) riž za hitro pripravo (npr. parboiled integralni riž Uncle Ben’s).
“Odrasla” solata iz tunine
Potrebujete:
- 2 sveža tunina fileta, vsak okoli 100 g
- 4 skodelice sesekljane ledenke ali druge mehke solate
- 1 3/4 skodelice češnjevih ali drugih majhnih paradižnikov
- 1/3 skodelice izkoščičenih kalamata ali drugih črnih oliv
In še: sol in poper, 1/4 skodelice nasekljane pečene paprike
Preliv: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici limoninega soka, 1 žlica zrnate francoske gorčice, 1/4 žlice posušenega timijana, 1 strt strok česna
Priprava:
1. Vse sestavine vržemo v gospodinjsko vrečko in dobro premešamo. Skoraj premikastimo, da sojino omako in olje vtremo v vse sestavine.
2. V veliki skledi zmešamo solato, paradižnike, olive in pečeno papriko.
3. V majhni skodeli gladko umešamo oljčno olje, limonin sok, gorčico, timijan in česen. Ne z metlico, kar z vilicami.
4. Tunino narežemo na centimeter debele rezine (če je še surova v sredini, je pravilno pripravljena). Solato razdelimo na dva krožnika, obložimo s tunino in prelijemo s prelivom. Sestavine so odmerjene za 2 osebi.
Piščančja pica z omako za žar
Potrebujete:
- 2 žlici omake za žar
- 2 polpečeni kupljeni testeni podlogi za pico
- 1/4 skodelice pelatov v koščkih iz konzerve, po želji jih začinimo s ščepcem čilija
- 6 tankih rezin lahke piščančje šunke
In še: 2 žlici sesekljane šalotke, 1/2 žlice koriandra, 1/4 vrečke naribane mocarele
Priprava:
1. Omako za žar enakomerno razmažemo po testu.
2. Dodamo druge sestavine, kot si sledijo.
3. Pečemo v pečici pri 230 °C od 8 do 10 minut.
Dodaten užitek: Ne pozabite na vitamin C in estetiko – okrasite pico z rezinami sveže pisane paprike. Obrok je za dve osebi.
Priloga: Kar solata iz mešane zelene solate, češnjevih paradižnikov in rezin čebule.
Goveji zrezki z gobami
Potrebujete:
- 2 goveja zrezka od stegna, 150 do 180 g vsak
- 1 dcl kurje juhe iz kocke
- 1/2 skodelice narezanih šampinjonov
- 1 žlico oljčnega olja
In še: sol in poper, 1/4 žlice posušenega timijana, 1 strt strok česna
Priprava:
1. Zrezke na srednje močnem ognju (oz. srednji stopnji) popečemo v kozici, dve do tri minute na vsaki strani. Vsako stran začinimo s ščepcem soli in popra, medtem ko se druga peče. Zrezke vzamemo iz kozice in ogenj malo zmanjšamo.
2. V kozico damo oljčno olje, timijan in česen. Temeljito premešamo z žlico in hkrati postrgamo z dna ostanke pečenja (približno 30 sekund).
3. Dodamo juho in gobe in pogosto premešamo, dokler se gobe ne zmehčajo (približno tri minute).
Dodaten užitek: Okus bo bolj prefinjen, če boste namesto juhe uporabili rdeče vino. Hrane bo dovolj za dve osebi.
Priloga: 1/2 kg na sopari kuhanega brokolija.
Piščanec z omako iz bučk in paradižnika
Potrebujete:
- 2 piščančja zrezka
- 1 dcl kurje juhe iz kocke
- 1/2 skodelice narezanih šampinjonov
- 1 žlico oljčnega olja
In še: sol in poper, 1 strt strok česna, 1/2 žlice suhe bazilike
Priprava:
1. Piščanca pečemo v kozici na srednje močnem ognju (približno štiri do pet minut vsako stran); vsako stran začinimo s ščepcem soli in popra, medtem ko se druga peče. Fileta vzamemo iz kozice in nekoliko zmanjšamo ogenj.
2. V kozico damo oljčno olje in česen. Temeljito premešamo z žlico in hkrati postrgamo z dna ostanke pečenja (približno 30 sekund).
3. Dodamo bučke in baziliko. Pustimo, da mešanica minuto počiva.
4. Vmešamo paradižnikovo omako in položimo piščančje prsi nazaj v ponev.
5. Pokrijemo in kuhamo še dve minuti.
Dodaten užitek: Z lupilcem za zelenjavo nastrgamo na vsak kos prsi nekaj lističev parmezana. Obrok je primeren za dve osebi.
Priloga: Postrežemo s polnozrnatimi testeninami.
Vroča riba v postelji
Potrebujete:
- 1 žlico oljčnega olja
- 2 skodelici mlade špinače
- 10 do 12 belušev (vloženih)
- 2 fileta ostriža, 100 g vsak
In še: 1/2 žličke čilija (po želji lahko precej manj), 2 na rezine narezani šalotki, 1/2 limete, sol in poper
Priprava:
1. V majhni skodeli zmešamo olje in čili ter damo v mikrovalovno pečico za 30 sekund, da dobimo čilijevo olje. Damo na stran.
2. Natrgamo dva polmetrska lista aluminijeve folije in ju poravnamo. Na sredo vsakega damo polovico špinače in belušev. Na vsak kupček položimo file. Oba fileta posujemo z lističi šalotke in pokapljamo s čilijevim oljem. Limeto prepolovimo in pokapljamo vsak file s svojo polovico. Začinimo s ščepcem soli in popra in zapremo folijo (čez fileta jo dvignemo in na vrhu zapognemo robove tako, da dobimo nekakšne šotorčke – riba se bo tako hkrati pekla in kuhala v sopari).
3. Pečemo v pečici na 230 °C od 10 do 12 minut. Porcija je za dve osebi.
Priloga: Polnozrnati (integralni) riž za hitro pripravo (npr. parboiled integralni riž Uncle Ben’s).
Vida Volgar
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?