Okusen hitri obrok.
Potrebujete
- 40 dag težak zrezek iz govejega stegna
- ? skodelice drobno sesekljanih listov peteršilja
- šopek mladih
- čebulic
- 3 jedilne žlice rdečega vinskega kisa
Potrebujete še
- 2 jedilni žlici vode
- 3 stroke sesekljanega česna
- ? čajne žličke soli
- ? čajne žličke mlete rdeče paprike
- ? čajne žličke grobo mletega črnega popra
- ? skodelice oljčnega olja
- sol in poper po okusu
Priprava
1 Za pripravo omake chimichurri v manjši skodelici dobro zmešajte kis, vodo, česen, sol, mleto papriko in poper. Nato v pripravljeno zmes postopoma in počasi dodajajte oljčno olje in dobro mešajte, da dobite emulzijo. Na koncu v omako vmešajte še sesekljan peteršilj.
2 Segrejte žar ali primerno veliko ponev za peko na štedilniku s prevleko proti prijemanju. Zrezek po okusu začinite s soljo in poprom ter pecite do želene stopnje toplotne obdelave. Če želite srednje pečenega, ga na vsaki strani pecite le 3? 4 minute oziroma toliko časa, da vbodni termometer, ki ste ga pred začetkom peke vstavili v središče najdebelejšega dela, pokaže 60 °C.
Čebulice očistite in jim odrežite korenine. Ko obračate zrezek, na žar ali v ponev dodajte še cel šopek čebulic in jih popecite, da listi ovenijo in rahlo počrnijo (približno 4? 5 minut).
3 Pečeno meso pokapljajte z omako chimichurri in postrezite popečeno mlado čebulo. Zadostuje za dve porciji.
Okusna priloga
Zajemalka kuhanega belega ali rjavega fižola in vroče koruzne tortilje.
Na porcijo
430 kalorij, 38 g beljakovin, 7 g ogljikovih hidratov, 28 g maščob (8 g nasičenih), 2 g vlaknin, 400 mg natrija.