Okusna, krepčilna in prijazna do prebave – prava poslastica, ki jo lahko pripravite že danes.
Ali veste, kaj je "cicvara"? Gre za preprosto jed, ki je nekoč bila stalnica v številnih gospodinjstvih, zlasti na Balkanu. Pripravljena je iz koruznega zdroba, z dodatkom kajmaka ali sira – odvisno od območja.
Že dolgo velja, da "cicvara" ugodno vpliva na prebavo, zato ni čudno, da ji pravijo tudi "balzam za črevesje". Odlično se obnese kot zajtrk, nasitna malica ali slastna večerja. Preverite, kako jo pripravite.
Sestavine:
- 2 dl vode
- 2 dl mleka
- 300–400 g sira ali kajmaka
- 8 žlic koruznega zdroba
- 1 žlica svinjske masti (ni potrebna, če uporabljate kajmak)
- 1 čajna žlička soli
- 1 žlica medu
Priprava:
- V lonec vlijte mleko, vodo in dodajte mast. Vse skupaj segrejte do vretja. Nato dodajte sir oziroma kajmak in sol ter vse skupaj dobro premešajte. Ko mešanica znova zavre, zmanjšajte temperaturo, počasi vsujte koruzni zdrob in ob tem neprestano mešajte.
- Zdrob kuhajte na nizki temperaturi približno deset minut, da se jed začne prijemati dna posode – takrat bo dobila značilno teksturo. Takrat je "cicvara" pripravljena.
- Najboljša je še vroča. Postrežete jo lahko s kislo smetano, jogurtom ali kislim mlekom, zraven pa si pripravite še skledo solate.
Dober tek!
Vir: krstarica.com