Različne osnove in koncentrati obogatijo in zaokrožijo okuse jedi. Uporabljajo jih v vseh priznanih svetovnih kuhinjah. V obliki kock in prahu jih lahko kupite v trgovini, najboljše pa so tiste, ki jih pripravite sami. Nekaj ur počasnega kuhanja bo iz kosti in zelenjave izločilo topne ekstrakte, ki so odlična podlaga za številne juhe in omake. Recept za pripravo piščančje jušne osnove lahko uporabite tudi za pripravo drugih mesnih osnov, kot je kostna, goveja ali celo ribja.
Priprava
V lonec stresite ? kg piščančjih kosti, prelijte z vodo in pokrijte. Počakajte, da zavre in nato kuhajte še 3 minute. Odcedite na večjem cedilu, kosti splaknite pod tekočo vodo in jih ponovno stresite v lonec. Prilijte svežo vodo in zavrite.
Dodajte ? kg sesekljane čebule, 25 dag očiščenega in drobno narezanega korenja, 25 dag sesekljane zelene (listi in gomolj), šopek timijana, 4 cele stroke česna, 2 lovorova lista in 1 jedilno žlico sušene paprike v kosmičih ali zrnih. Počasi kuhajte 2 uri.
Precedite skozi večjo kovinsko cedilo (čim manjše luknjice). V hladilniku se bo osnova ohranila do 2 tedna, v zamrzovalniku pa bodo manjše porcije počakale 3? 6 mesecev.
ilustracije: Joe McKendry