Domače jušne osnove in koncentrati

1. 2. 2009
Deli
Domače jušne osnove in koncentrati (foto: Joe McKendry)
Joe McKendry

Različne osnove in koncentrati obogatijo in zaokrožijo okuse jedi. Uporabljajo jih v vseh priznanih svetovnih kuhinjah. V obliki kock in prahu jih lahko kupite v trgovini, najboljše pa so tiste, ki jih pripravite sami. Nekaj ur počasnega kuhanja bo iz kosti in zelenjave iz­­ločilo topne ekstrakte, ki so odlična podlaga za številne juhe in omake. Recept za pripravo piščančje jušne osnove lahko upora­­­­­­bite tudi za pripravo drugih mesnih osnov, kot je kostna, goveja ali celo ribja.

Priprava

V lonec stresite ? kg piščančjih kosti, prelijte z vodo in pokrijte. Počakajte, da zavre in nato kuhajte še 3 minute. Odcedite na večjem cedilu, kosti splaknite pod tekočo vodo in jih ponovno stresite v lonec. Prilijte svežo vodo in zavrite.

Dodajte ? kg sesekljane čebule, 25 dag očiščenega in drobno narezanega korenja, 25 dag sesekljane ze­­­­­­­­lene (listi in gomolj), šopek timijana, 4 cele stro­­­­­­­ke česna, 2 lovorova lista in 1 jedilno žlico sušene paprike v kosmičih ali zrnih. Počasi kuhajte 2 uri.

Precedite skozi večjo kovinsko cedilo (čim manjše luknjice). V hladilniku se bo osnova ohranila do 2 ted­na, v zamrzovalniku pa bodo manjše porcije počakale 3? 6 mesecev.

ilustracije: Joe McKendry

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"