Če želite pripraviti najboljšo jabolčno pito, si zapišite ta recept: uporabljale so ga že naše babice, za mero pa ne potrebujete tehtnice

17. 10. 2025
Fotografija je simbolična. (foto: Profimedia)
Fotografija je simbolična.
Profimedia

To slastno jabolčno pito so pripravljale že naše babice, za mero pa se ne uporablja tehtnica, temveč skodelica.

Jesen je tisti letni čas, ko je narava zelo darežljiva s svojimi plodovi. Na tržnicah in v trgovinah je na voljo veliko svežega, slastnega sadja - tudi jabolk. Te radi uživamo surove in v različnih sladicah. Med njimi je tudi zelo priljubljena jabolčna pita, ki jo pripravljajo v številnih domovih. Ne vsebuje veliko sestavin, narejena je iz živil, ki jih vsebuje marsikatera shramba in hladilnik.

Zdi se, da kuhanje in peka postajata čedalje bolj sofisticirana, a recepti naših babic so tisti, ki ne pogrejejo samo želodca, temveč tudi dušo. In med jedmi oziroma sladicami je jabolčna pita zagotovo tista, ki ima posebno mesto v srcu, saj kar diši po nostalgiji. Tako smo malce pobrskali po receptih za to sladico in odkrili enega, ki je še posebej preprost - sestavin ni treba tehtati, dodajajo se po skodelicah oziroma kozarcih (1 skodelica - 2 dl). 

Če želite pripraviti najboljšo jabolčno pito, si zapišite ta recept: uporabljale so ga že naše babice, za mero pa ne potrebujete tehtnice

Za jabolčno pito boste potrebovali:

Za testo:

  • 6 velikih jajc (ali 8 srednjih)
  • 1 kozarec mleka
  • 1 kozarec olja
  • 4 skodelice moke
  • 2 pecilna praška
  • naribana limonina lupinica
  • 1,5 skodelice sladkorja

Za nadev:

Koliko stane gledanje Netflixa, HBO, Disneyja ... Objavljamo cenike
  • 1 kg jabolk
  • cimet
  • 1 kozarec sladkorja
  • drobtine

Dodatek:

  • 6 žlic domače marmelade (iz sliv ali jabolk)
  • sladkor v prahu za posipanje

Priprava:

Ločite beljake od rumenjakov. Beljake stepite v čvrst sneg, rumenjake pa penasto umešajte s sladkorjem. Zmešajte moko z naribano limonino lupinico, mlekom in oljem, dodajte sneg iz beljakov in premešajte. Nato primešajte rumenjake in na koncu še 2 pecilna praška. Vse dobro premešajte in maso razdelite na dva dela. En del zmesi vlijte v namaščen in rahlo pomokan pekač ter pecite v ogreti pečici na 180 °C točno 10 minut.

Medtem operite in naribajte jabolka. Zmešajte jih s sladkorjem, cimetom in malo krušnih drobtin (približno 100 g). Napol pečen biskvit vzemite iz pečice, premažite ga z domačo ali kupljeno marmelado iz sliv ali jabolk. Čez to enakomerno razporedite nadev iz jabolk in prelijte s preostankom pripravljene zmesi. Maso poravnajte z žlico. Vrnite v pečico še za približno 30 minut, dokler lepo ne porjavi. Postrezite posuto s sladkorjem v prahu. Dober tek!

https://aktivni.metropolitan.si/prehrana/zdravi-recepti/pita-sir-spinaca-zajtrk-malica/