Si tudi vi želite pripraviti slastno jabolčno pito, kot jo pripravlja tekmovalka oddaje Masterchef? Preverite recept za to božansko sladico.
V letošnji oddaji Masterchef smo imeli možnost spoznati tudi simpatično Petro Trofenik, ki je blestela predvsem v pripravi sladic. Zase pa sicer pravi, da ji je kuhanje prava sprostitev za dušo, ljubezen do hrane pa jo spremlja že od malih nog.
Petra prisega na tradicionalno slovensko hrano, občasno pa rada pripravi tudi kaj bolj eksotičnega. Rada ustvarja sladice ter obroke, ki v kuhinji ne vzamejo veliko časa, v oddaji pa je še poglobila svojo ljubezen do kulinarike in njena želja po lastni kuharski knjigi je danes še bolj izrazita.
Spremljajte Petro tudi na Instagramu >
No, preden bomo lahko uživali v Petrini knjigi receptov, pa nam je tekmovalka zaupala recept za omambno jabolčno pito s skuto in orehi.
Sestavine:
- 200 g pirine polnozrnate moke
- 50 g navadne pirine moke
- 150 g masla
- 40 g rjavega sladkorja
- 3 žlice medu
- 1 celo jajce + 1 ločen beljak in rumenjak
- 1 čajna žlička cimeta
- Naribana lupinica 1 bio limone
- Ščep soli
- 1 manjša skodelica nasekljanih orehov
- 200 g puste skute
- 6 jabolk
Priprava:
1. Obe moki in pol žličke cimeta presejemo v večjo posodo. Dodamo na kocke narezano maslo, jajce, rumenjak, 20 g sladkorja in sol.
2. Vse skupaj na hitro pregnetemo, da dobimo kompaktno testo. Če je slednje preveč mokro, dodamo še malo moke, če je pa preveč suho pa žlico mleka. Testo postavimo v hladilnik za pol ure.
3. Naribamo jabolka ter jim dodamo limonino lupinico, sladkor, pol žličke cimeta ter orehe. Vse skupaj dobro premešamo.
4. Beljak stepemo v sneg.
5. V posodi pomešamo skuto z medom ter počasi z lopatko primešamo stepen beljak.
6. Testo razvaljamo na debelino približno 4 mm in oblikujemo obliko pekača, v katerem bomo pekli pito. Testo nato položimo na peki pekač, na testo pa položimo peki papir in nasujemo riž ali fižol. (lahko tudi karkoli drugega, kar bo testo obtežilo)
7. Testo pečemo 10 minut pri temperaturi 180°C. Po 10 minutah odstranimo fižol/riž ter testo nadevamo z mešanico skute, na plast skute pa dodamo še mešanico jabolk in orehov. Po vrhu pito okrasimo z dodatnimi rezinami jabolk.
8. Vse skupaj pečemo še 40 minut pri temperaturi 180°C.
- Preberite tudi: Kakšen tip vadbe je primeren za vas glede na tip osebnosti?
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?