Tako Francozi pripravljajo jabolčno pito: priprava je enostavna, ta trik pa poskrbi za nepozaben okus

17. 12. 2025
Tako Francozi pripravljajo jabolčno pito: priprava je enostavna, ta trik pa poskrbi za nepozaben okus (foto: Profimedia)
Profimedia

To je pita, ki vas osvoji že ob prvem grižljaju.

Francozi jabolčno pito pripravljajo na poseben način. Vedno dodajo izbrane sestavine, ki ji dajo izrazit, bogat okus. Trik je v tem, da poleg jabolk uporabijo tudi suho sadje, končni rezultat pa je bolj podoben našemu štrudlju, kakor piti. Vsekakor je to recept, ki ga preprosto morate preizkusiti.

Gre za francosko različico pite iz kupljenih listov testa. Priprava je enostavna, rezultat pa presenetljivo prefinjen. Odlično se poda k skodelici kave ali čaja in je idealna izbira za vse, ki cenite hitre, a okusne sladice.

Sestavine:

  • 500 g kupljenega listnatega testa
  • 1 kg jabolk
  • 200 g sladkorja
  • sok 1 limone
  • 200 g nasekljanih suhih marelic
  • 200 g nasekljanih suhih fig
  • 200 g nasekljanih suhih sliv
  • 200 g grobo mletih orehov
  • 150 ml olja za vlaženje in premazovanje testa ter zavitkov
Evropska prestolnica, ki je v decembru zabeležila le pol ure sonca

Priprava:

  1. Najprej pripravite nadev. Naribana jabolka podušite s sladkorjem, cimetom in limoninim sokom, da se zmehčajo in rahlo karamelizirajo. Nato dodajte narezano suho sadje in vse skupaj dobro premešajte.
  2. Liste testa nadevajte s pripravljenim nadevom, jih zvijte in po potrebi premažite z oljem. Pito pecite pri 180 °C približno 25 minut, da lepo porjavi.
  3. Pečeno pito postrezite.

Francoska jabolčna pita je pravo odkritje za ljubitelje klasičnih, a hkrati prefinjenih okusov. Kombinacija jabolk, suhega sadja in orehov ustvari bogato aromo, limona pa doda prijetno svežino, ki lepo uravnoteži sladkost.

Vir: krstarica.com

Lovorjev sirup je odličen proti kašlju: preverjen recept naših babic, ki ga morate poznati