Kaj boste danes kuhali? Naj malce popestrimo vašo knjižico receptov - pripravite pečene svaljke, ki si jih boste radi še kdaj privoščili.
Če radi kuhate in imate dovolj časa, pripravite sami tudi svaljke - lahko jih naredite iz buče, tu je recept: Izbrskali smo recept za popolne bučne njoke. TAKO jih pripravite tudi vi! Podobno jih naredite iz kromprija. Če imate njokov več, jih dajte v zamrzovalnik in vzemite ven, ko jih potrebujete. Še en delno pripravljen obrok, ki vam ne bo vzel veliko časa in vas bo spodbudil, da pojeste kaj bolj zdravega od obroka iz restavracije. 😉
Jed s pečenimi njoki vas bo spomnila na potepanje po Italiji in tiste čudovite počitnice. Ste vedeli, da je večina tradicionalnih testenin v Italiji narejenih iz zdroba? V kuhinji se je dobro držati reka: manj je več. Pri receptu boste resnično videli, da ni potrebe po dodajanju še več sestavin, saj je vse skupaj že dovolj okusno. Preprosta priprava je poskrbela, da je jed izjemno priljubljena.
Njoke lahko pripravite po zgornjem receptu ali receptu vaše babice. Mi pa imamo recept za pečene njoke z omako.
Pečeni njoki po mediteransko
Sestavine:
- 600 g paradižnikove mezge
- 6 listov bazilike
- 1 strok česna
- ekstra deviško oljčno olje
- sol
- 250 g mocarele
- 70 g parmezana
Najprej v ponvi segrejte olje. Strite česen in ga dajte v ponev. Vmešajte paradižnikovo mezgo, solite, poprajte in kasneje vmešajte baziliko. Na nizkem ognju kuhajte približno pol ure.
Ko je omaka kuhana, jo del vlijte v pekač, v katerem boste pekli njoke.
V posodi zavrite vodo in jo solite. Vanjo stresite domače ali kupljene njoke in jih kuhajte le nekaj minut - dokler ne priplavajo na površje. Odcedite jih in jih položite v pekač, kamor ste že vlili del omake.
Ko zapolnite vrsto z njoki, jih prelijte z omako, dodajte nekaj kapljic oljčnega olja, plast mocarele in plast sira. To ponavljajte toliko časa, da porabite vse sestavine. Zadnja plast naj bo sir.
Postavite v ogreto pečico na 250 stopinj in pecite 5 minut. Postrezite toplo.