Čas je, da prenovite poglavje “mafini” v vaši knjižici receptov in preizkusite nove, slastne, zdrave različice.
Mafini so odlična sladica, saj jo lahko pripravljate skupaj z otroki, naredite slano ali sladko različico, imate veliko prostora za eksperimentiranje in se ob vsem tem noro zabavate. Med vsemi recepti boste gotovo našli kakšnega, ki vam ustreza.
Nadevani mafini
Sestavine:
- ½ hleba kruha, razrezanega na kocke (približno 2 cm)
- 6 žlic stopljenega masla
- 1 sesekljana čebula
- 4 sesekljana stebla zelene
- 2 sesekljana stroka česna
- pest peteršilja
- 2 žlici sesekljanega timijana
- 2 žlici sesekljanega rožmarina
- 2 skodelici piščančje ali zelenjavne juhe
- sol in poper
Pečico segrejte na 190 stopinj.
V veliki posodi zmešajte kruh s 4 žlicami stopljenega masla. Preostali 2 žlici dajte v kozico, segrejte in nato dodajte čebulo ter zeleno. Kuhajte približno 5 minut na zmernem ognju. Dodajte česen in kuhajte še 1 minuto.
Na koncu začinite s peteršiljem, timijanom in rožmarinom, po okusu dodajte poper in sol. Mešanico stresite v skledo s kruhom in vse skupaj prelijte z juho. Pustite stati 15 minut, da se okusi premešajo.
Nato z žlico zmes nadevajte v pekač za mafine in pecite približno 20 minut, dokler vrh ne bo zlatorjav in lepo zapečen.
Limetini mafini (primerni tudi za vegane)
Sestavine:
- 1 zavojček piškotov graham
- 4 žlice stopljenega masla (lahko veganskega)
- 1 skodelica indijskih oreščkov (namočenih v vodi)
- ¾ skodelice kokosovega mleka (nesladkanega)
- ¼ skodelice stopljenega kokosovega olja
- 3 velike limete
- 1 žlica limetinega soka
- ½ skodelice agavinega sirupa
Pečico segrejte na 190 stopinj in pripravite pekač za mafine.
Piškote stresite v mešalnik in mešajte, dokler iz njih ne naredite drobtin. Dodajte stopljeno maslo in ponovno premešajte. Maso enakomerno razporedite po pladnju za mafine in jo potlačite na dno s kozarcem ali žlico. Dajte v pečico za 10 minut, nato pustite, da se ohladi.
V mešalnik stresite vse ostale sestavine in mešajte, dokler ne dobite povsem gladke mase brez koščkov. Za več svežine dodajte sok limete, za več sladkosti pa agavin sirup.
Maso z žlico razporedite na podlago iz piškotov, ki ste jo spekli pred tem. Vse skupaj postavite v zmrzovalnik za 4 ure, da se strdi. Pladenj vzemite iz zmrzovalnika 15 minut pred postrežbo, mafine pa lahko na hladnem hranite 1 teden.
Cheesecake mafini z malinami
Sestavine:
- 450 g kremnega sira
- 1 jajce
- 1 žlica limoninega soka
- ščep vanilije
- 1 skodelica medu ali javorjevega sirupa
- 100 g malin
- 2 žlici vode
- maline za po vrhu
Segrejte pečico na 170 stopinj in pripravite pekač za mafine.
Maline, vodo in ½ skodelice sladila stresite v kozico in segrevajte na nizki temperaturi, dokler se maline ne zmehčajo (2 do 3 minute). Z žlico potlačite maline in segrevajte na nizkem ognju še nekaj minut, da se omaka zgosti.
V posodi z mešalnikom zmešajte kremni sir in sladilo, da dobite gladko zmes. Dodajte jajce, sok limone in vanilijo.
Z žlico napolnite pekač za mafin z zmesjo, z manjšo žlico pa dodajte sadno omako. Vse skupaj postavite v pečico za približno 15 minut, da bodo mafini pečeni, vendar še vedno nekoliko krhki. Vzemite jih iz pečice in pustite stati na sobni temperaturi najmanj eno uro.
Pred postrežbo jih lahko posujete z malinami ali prelijete s temno čokolado.
- Preverite tudi Beljakovinski izziv prehranskega strokovnjaka (+ konkretni primeri obrokov!) ali pa Za sladkosnede: Zdrava čokoladna torta (brez moke, masla in dodanega sladkorja)
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del