Najboljši trik za pečenje lososa: ta sestavina bo poskrbela, da bo postal prava kulinarična specialiteta

7. 12. 2025
Najboljši trik za pečenje lososa: ta sestavina bo poskrbela, da bo postal prava kulinarična specialiteta (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako file lososa spremeniti v pravo mojstrovino? Potrebujete le eno preprosto in poceni sestavino.

ščete preprost način, kako popestriti svoj jedilnik ali pa si želite hitre in okusne ribje jedi? Losos je odlična izbira. Priprava je hitra, okus pa bogat.

Obstaja pa majhen trik, ki lahko to jed dvigne stopničko višje, in to s pomočjo sestavine, ki jo skoraj zagotovo imate doma. Gre za dodatek, ki ohrani sočnost, ribo obda z nežno kremasto noto in poskrbi za lepo zlato skorjico med peko. Najboljše pri vsem? Priprava vam vzame le nekaj trenutkov.

Skrivnost je v majonezi

Če file lososa pred peko premažete z majonezo, ustvarite tanek zaščitni sloj, ki zadrži vlago in prepreči izsuševanje. Riba ostane mehka, nežna in polnega okusa.

Namesto da posegate po limoni, olju ali raznih marinadah, zadostuje torej že tanek sloj majoneze. Dodate lahko tudi nekaj začimb in premaz hitro prilagodite svojemu okusu.

Za izrazitejši okus dodajte gorčico

Pol čajne žličke gorčice, zmešane z majonezo, ustvari rahlo kiselkast pridih in dodatno aromo, brez potrebe po posebni marinadi.

Kako pripraviti lososa z majonezo

  1. Segrejte pečico na 190 stopinj Celzija in pekač obložite s papirjem za peko. Fileje lososa osušite s papirnato brisačo, da se premaz bolje oprime.
  2. V skledi zmešajte majonezo ter začimbe po okusu (sol, poper, peteršilj, bazilika, česen v prahu...). Na vsak file nanesite žlico pripravljene mešanice in enakomerno razmažite.
  3. Pecite 12 do 15 minut, da se ustvari rahlo zapečena, kremasta skorjica, meso pa ostane nežno in sočno.
Evropsko mesto, ki nagrajuje turiste, ki zanj naredijo kaj dobrega

Dober tek!

Vir: stvarukusa.mondo.rs

Se želite posladkati brez slabe vesti? Tako pripravite najbolj zdravo sladico, ki jo priporočajo tudi nutricionisti