Pekoči rakci s papriko

23. 8. 2009
Deli
Pekoči rakci s papriko

Obrok za moč.

Potrebujete

  • 2 čajni žlički araši­­­­­­dovega olja
  • ? čajne žličke rdeče paprike v kosmičih
  • 1 skodelico rdeče in zelene papri­­­ke, narezane na kocke
  • ? srednje velike čebule, narezane na koščke
  • 1 jedilno žlico pomarančnega soka
  • 2 jedilni žlici drob­­­no narezane vložene pekoče paprike (ali feferonov)
  • 1 jedilno žlico omake hoisin
  • 30 dag srednje velikih kuhanih kozic ali očišče­­­­­­­nih škampov brez repov (lahko tudi odmrznjenih)

Priprava

V primerno veliki ponvi zmerno segrejte arašidovo olje in papriko v kosmičih. Dodajte vse preostale sestavine razen rakcev in med praženje (2? 3 minute) mešajte. Na koncu dodajte še škampe ali kozice in pražite še 2? 3 minute. Postrezite z rjavim rižem. Zadostuje za 2 porciji.

Na porcijo

240 kilokalorij, 30 g beljakovin, 12 g ogljikovih hidratov, 8 g maščob (1, 5 g nasičenih), 2 g vlaknin, 340 mg natrija

Okusna priloga

Špinača s česnom in sojino omako

Potrebujete

  • 1 ? žlice sezamovega ali arašidovega olja
  • 2 stroka sesekljanega česna
  • 1 šop špinačnih listov, odstranite debela stebla
  • 1 ? žlico sojine omake
  • ščepec sladkorja
  • 1 jedilno žlico sezamovih semen

Priprava

V ponvi segrejte olje, dodajte česen in ga na hitro po­­­pra­­­žite. Pazite, da ga ne pražite predolgo, saj bo postal grenak, kar bo vplivalo na okus jedi. Dodajte špinačo, premešajte in med mešanjem na zmer­­ni tempera­­­turi počasi pražite, da listi ovenijo (približ­­­no 5 minut). Na začetku se vam bo morda zazdelo, da je špi­na­­­­­­­­­če preveč, a kmalu bodo listi oveneli in se sesed­­­li. Po pri­­bliž­­no 5 minutah prilijte sojino omako, potresite s sladkorjem in dobro premešajte. Razdelite na krožnika, posujte s sezamo­­­­­vimi semeni in postrezite. Zadostuje za 2 porciji.

Na porcijo

100 kilokalorij, 6 g beljakovin, 8 g ogljikovih hidratov, 6 g maščob (1 g nasi­­­če­­­nih), 4 g vlaknin, 390 mg natrija

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"