Kako pripraviti okusno jed brez živil živalskega izvora? Če se tudi vi kdaj znajdete pred tem vprašanjem, so te odlične polpete iz tofuja in zelenjave zelo dobra rešitev.
Tofu je živilo, bogato z rastlinskimi beljakovinami, in v tem receptu odlično nadomesti meso. V kombinaciji z naribanim korenčkom, česnom, mlado čebulo, začimbami in mletimi ovsenimi kosmiči nastane masa, iz katere oblikujete sočne, okusne polpete.
Polpete specite na rastlinskem olju, nato pa jih postrezite kot prilogo k popečeni zelenjavi, rižu ali krompirju. Odlično se obnesejo tudi v rastlinskih burgerjih.
Sestavine:
- 280 g čvrstega tofuja
- 50 g mletih ovsenih kosmičev
- 2–3 mlade čebule
- 2–3 stroki česna
- 2 žlici sojine omake
- 1 korenček
- 1 žlica limoninega soka
- 1 čajna žlička čili omake (po želji)
- rastlinsko olje za peko
- sol in poper po okusu
Priprava:
- Korenček naribajte. Ovsene kosmiče v mešalniku zmeljite v droben prah. Mlado čebulo in česen očistite.
- Odcedite odvečno tekočino tofuja in ga skupaj z vsemi ostalimi sestavinami stresite v mešalnik. Dodajte sojino omako, čili omako in limonin sok. Po potrebi jed še dodatno začinite s soljo in poprom. Vse skupaj zmiksajte, da se sestavine povežejo v enotno maso.
- Iz pripravljene mase oblikujte polpete in jih pecite na segretem rastlinskem olju v ponvi. Pecite približno tri do štiri minute na vsaki strani, da dobijo lepo zlato rjavo barvo.
- Postrezite jih tople kot prilogo ali samostojno jed.
Dober tek!
Vir: punkufer.dnevnik.hr