Spoznajte tradicionalne postopke kitajske priprave hrane, ki so večinoma preprosti in hitri. Jedem se doda le malo maščobe in še manj soli, pripravljena hrana pa je tako zelo okusna, da si obliznete vse prste.
Potrebujete
- 1 jedilno žlico sojine omake z manj soli
- ? skodelice pomarančnega soka
- 2 jedilni žlici rdečega vinskega kisa
- 1 ? čajne žličke koruznega škroba
- 1 jedilno žlico sladkorja
- 1 jedilno žlico rastlinskega olja
- 4–5 majhnih sušenih čilijev ali 1 čajno žličko suhega čilija v kosmičih
- 6 manjših porov, narezanih na kolobarje (zelene dele pustite za okrasitev)
- 2 strta stroka česna
- 1 ? čajne žličke nastrgane sveže ingverjeve korenine
- 1 veliko rdečo papriko, očiščeno in narezano na koščke
- ? kg srednje velikih očiščenih kozic
- ? skodelice praženih, neslanih arašidov, plus nekaj sesekljanih za okrasitev
Priprava
1 V skodelici dobro zmešajte sojino omako, pomarančni sok, kis, koruzni škrob in sladkor. Dobili ste okusno omako, ki jo boste uporabili nekoliko kasneje.
2 Pripravite vok ali veliko globoko ponev iz nerjavečega jekla. Močno jo segrejte na visoki temperaturi in v vročo prilijte žlico olja. Ko se začne rahlo dimiti, dodajte narezano zelenjavo: čili, por, česen in ingver.
3 Med stalnim mešanjem pražite pol minute, da česen in por lepšo zadišita, vendar ne smeta postati rjava ali zažgana, ker bo končna jed neprijetno grenila! Dodajte narezano papriko, premešajte in pražite približno eno minuto.
Nato dodajte kozice in arašide. Rakci postanejo po treh do štirih minutah enakomerno rožnate barve, kar je znak, da so pripravljeni. Zapomnite si, da je pri pripravi hrane v voku pomembno, da sestavine med praženjem na visoki temperaturi stalno mešate z lopatico, s čimer preprečite sprijemanje na dno in zagotovite enakomernejši okus.
4 Dodajte prej pripravljeno omako. Prelijte jo po rakcih, ponovno dobro premešajte, počakajte nekaj trenutkov (20–30 sekund), da se omaka zgosti in lepo poveže z zelenjavo in rakci.
5 Postrezite s kuhanim rjavim rižem. Z zajemalko oblikujte kroglico riža in prelijte s pripravljeno omako. Potresite z narezanimi zelenimi listi pora in s sesekljanimi arašidi. Zadostuje za 4 porcije.
Na porcijo
360 kalorij, 34 g beljakovin, 16 g ogljikovih hidratov (3 g vlaknin), 19 g maščob, 380 mg natrija.
Nekaj besed o kitajski kuhinji
Bistvena sestavina kitajske kuhinje je koruzni škrob. Uporablja se za zgoščevanje omak in kot vezno sredstvo med različnimi sestavinami, na primer zelenjavo in mesom.
Temni listi pora so primerni za garniranje končnih jedi ali kot dodatek proti koncu kuhe. Bele dele uporabljajte na začetku kuhanja podobno kot čebulo.
Različne vrste rakcev in rakov so zelo priljubljene. Njihov blagi okus se odlično ujame z mešanico zelenjave, riža in
sojine omake.