Po napornih praznikih je čas za lahke jedi! Pripravite slastno ajdovo kašo s piščancem ter gobami.
Sestavine za 4 osebe:
- 400 g piščančjega fileja
- 300 g gob po izbiri
- 250 g ajdove kaše
- 1 korenček
- 1 čebula
- 1 strok česnja
- 4 žlice oljčnega olja
- 100 ml belega vina
- 800 ml jušne osnove ali vode
- Timijan
- Sol in poper po okusu
Postopek:
1. Gobe očistite z vlažno krpo, odrežite konce betov in jih nato narežite na rezine. Česen in čebulo olupite in ločeno nasekljajte. Korenje očistite in narežite na majhne koščke. Piščančji file narežite na centimeterske kose in jih začinite s soljo in poprom. Kose nato na hitro popražite na 2 žlicah oljčnega olja.
2. V ponev vlijte preostanek olja. Dodajte čebulo in korenje in mešanico pražite dokler čebula ne postekleni. Nato primešate nasekljan česen in po minuti dodajte še gobice. Vse skupaj pražite še nekaj minut, nato pa primešajte ajdovo kašo. Sestavine zalijte z vinom.
3. Ko vino izhlapi, kašo zalijte s polovico skodelice jušne osnove (uporabite lahko tudi vročo vodo). Kuhajte na srednji temperaturi in vse skupaj večkrat premešajte. Ko izpari vsa tekočina, kašo ponovno zalijte s polovico skodelice jušne osnove ali vode. Postopek ponavljajte toliko časa, da je kaša že skoraj povsem kuhana.
4. Ko je kaša že skoraj kuhana, primešajte še popraženega piščanca. Kašo po okusu dodatno posolite in primešajte timijan ter kuhajte še toliko časa, da se kaša povsem zmehča. Jed servirajte še toplo.