Osvežilna poletna zdrava sladica: borovničeve "cheesecake" kocke

27. 6. 2023
Deli
Osvežilna poletna zdrava sladica: borovničeve "cheesecake" kocke (foto: Profimedia)
Profimedia

Za pripravo boste potrebovali samo 10 minut. 😉

Poleti se ne rabite odpovedati sladicam, lahko pa na svoj jedilnik dodate kaj bolj osvežilnega. Spodnjo sladico boste radi nesli na piknik ali z njo presenetili partnerja ob skodelici kave. 

Borovnice vsebujejo spojine, kot so antocianini, ki slovijo po izjemno močnem antioksidativnem ter protivnetnem delovanju. In ravno vnetje ter oksidativni stres sta dejavnika, ki sta povezana z vsako izmed naslednjih večjih ter smrtnih bolezni: Alzheimerjevo, Parkinskonovo, diabetesom, srčno-žilnimi obolenji, ter vodilna dejavnika v razredu staranja – artritis. Že količina antocianinov bi bila najverjetneje zadosten razlog, da sadež uvrstimo na seznam t. i. superživil.

Borovnicam, jagodam, malinam in drugim podobnim sadežem lahko rečemo tudi "hrana proti staranju", saj so polni vitaminov in hranljivih snovi. Tu so še antioksidanti, ki poskrbijo za elastičnost kože. Sadeži varujejo srce in zmanjšajo možnost za diabetes. Poleg tega je jagodičje priročno: poleti pojejte veliko svežega, dodajte jagodičevje v jogurt ali svoj zajtrk, v smuti ...

Ali pa pripravite poletno osvežilno sladico z borovnicami. 

Borovničeve "cheesecake" kocke

Potrebujete naslednje sestavine: 

  • 2 skodelici zdrobljenih piškotov
  • 3 žlice kokosovega olja
  • 230 g kremnega sira
  • 3/4 skodelice grškega jogurta
  • 1 žlica medu
  • 2 žlici moke
  • 2 beljaka
  • 1 čajna žlica limoninega soka
  • 1 čajna žlica limonine lupinice
  • ščep vanilijevega ekstrakta
  • polovica skodelice svežih borovnic

Pečico segrejte na 180 stopinj. Pripravite pekač, ki naj bo obložen s peki papirjem. 

V prvi posodi zmešajte piškote in kokosovo olje. Mešajte, dokler ne bodo celotni piškoti prekriti z oljem, potem maso pretresite v pekač in rahlo pritisnite ob dno. 

V drugi posodi zmešajte kremni sir in jogurt. Zmes mora biti puhasta. Dodajte med, beljake, moko, limonin sok in lupinico ter vanilijo. Mešajte, dokler ne dobite gladke mase brez koščkov. Potem z žlico vmešajte borovnice. Vse skupaj prelijte čez pripravljeno podlago iz piškotov. 

Postavite v pečico za 15 minut, potem vzemite iz pečice in prekrijte s folijo. Pekač dajte v pečico za dodatnih 15 minut. Ko boste "cheesecake" kocke vzeli iz pečice, naj se najprej ohladijo na sobni temperaturi, potem jih za vsaj 3 ure postavite v hladilnik. Preden postrežete, razrežite na kocke. 

Uživajte v osvežilni sladici! 

Morda bi vas zanimalo tudi:

Je hrana na naših policah, sploh varna?

V epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj:

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?