Recept za najboljši slivov džem: dodajte mu temno čokolado in dobili boste namaz, ki je boljši od Nutelle

17. 9. 2025
Recept za najboljši slivov džem: dodajte mu temno čokolado in dobili boste namaz, ki je boljši od Nutelle (foto: Profimedia)
Profimedia

Razkrivamo recept za slasten namaz, ki bo navdušil vse generacije.

Čas je za pripravo ozimnice, in tale recept vas bo prepričal, da se k njemu znova in znova vračate. Gre za slivov džem z neobičajnim, a popolnim dodatkom – temno čokolado. Odličen je za zajtrk na popečenem toastu, prava poslastica pa postane, če ga namažete na palačinke. 

Sestavine:

  • 5 kg zrelih sliv
  • 2,5 kg sladkorja
  • 300 g temne čokolade za kuhanje

Za še bolj prefinjen okus lahko dodate malo ruma. Majhna količina alkohola doda izvrstno aromo, a pozor – takšen džem ni primeren za otroke!

Priprava:

  1. Slive operite, odstranite koščice, lupine pa pustite. Nato jih zmeljite z mlinčkom za meso, da dobite sadno kašo.
  2. V kašo dodajte sladkor in dobro premešajte. Zmes nato razporedite v globok pekač ali večji lonec z ognjevarnimi ročaji.
  3. Pečico nastavite na čim višjo temperaturo in vanjo postavite pekač ali lonec. Džem naj se počasi kuha, vsakih 15 minut ga premešajte. Po eni uri preverite gostoto – če še ni dovolj zapečen, pustite še dodatnih 30 minut.
  4. Temno čokolado nalomite na koščke. Ko je zmes dovolj gosta in zapečena, jo vzemite iz pečice. Dokler je še vroča, vmešajte čokolado in mešajte, da se povsem stopi in poveže s sadjem.
  5. Steklene kozarce s pokrovčki sterilizirajte. Ko se džem nekoliko ohladi (naj bo še topel), ga napolnite vanje. Pokrovčkov še ne zaprite. Kozarce postavite nazaj v pečico, da se zgoraj naredi tanka skorjica.
  6. Kozarce pustite v ugasnjeni pečici do naslednjega dne. Nato jih hermetično zaprite in shranite na hladno, temno mesto.

Vir: stvarukusa.mondo.rs

Kako je Luka Dončić shujšal 15 kilogramov? Držal se je te diete, ki ne zahteva velikih odrekanj
Je politična usmeritev zapisana v možganih? Se možgani "levih" in "desnih" razlikujejo?