Ni vseeno, kaj jeste, kadar ste bolani. Hrana lahko namreč še poslabša stanje ali vam pomaga do hitrejšega okrevanja. Izberite pametno! Ta hranljiva juha vam zagotovo ne bo škodovala.
Temperature še vedno kličejo po jedeh "na žlico" in kadar zbolimo, se juha več kot prileže. Če lahko, si pripravite spodnjo juho, ali pa naj vam jo pripravi partner, prijatelj in kdo od bližnjih. Ne bo vam le teknila, pač pa tudi pomagala telesu okrevati.
V juhi je kar nekaj hranljivih sestavin:
Rdeča leča: vsebuje veliko beljakovin in je hitro kuhana, zato je priročna tudi za pripravo kakšne druge jedi, ko nimate veliko časa
Korenje: doda beta-karoten
Zelena: v zimskih juhah je precej pogosta in doda tisti okus domačnosti
Čebula, česen, ingver, limonin sok: dodamo jih zaradi okusa, a vsi vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, delujejo protivnetno, zato vam bo telo hvaležno
Špinača, peteršilj: izjemno hranljiva zelena listnata zelenjava
Kurkuma: blaži vnetja v telesu, kar trenutno zelo potrebujete
V splošnem bi bilo dobro, da bi si v hladnejših mesecih večkrat pripravili z zelenjavo bogato juho ali enolončnico, saj boste tako nahranili telo in poskrbeli za optimalno delovanje imunskega sistema.
Skočimo k receptu!
Zelenjavna protivnetna juha
Pripravite sestavine:
- 1 nasekljana čebula
- 3 stroki česna (nasekljani)
- 2 narezana korenja
- 3 narezana stebla zelene
- 340 g krompirja (olupljenega, narezanega)
- 2 čajni žlici kumine
- 1 čajna žlica kurkume
- 2 čajni žlici sladke paprike v prahu
- 2 cm ingverjeve korenine (olupljene in narezane)
- ščep soli
- črni poper
- 1 žlica paradižnikove omake
- 240 g narezanega paradižnika
- 170 g suhe rdeče leče
- 60 g mlade špinače
- 10 g nasekljanega peteršilja
- 1 žlica limoninega soka
V velikem loncu prepražite čebulo, česen, korenje, zeleno, krompir in začimbe (kumino, kurkumo, papriko, ingver, sol in poper). Zalijte s kozarcem vode in malce pokuhajte.
Potem prelijte z jušno osnovo ali vodo in dodajte paradižnikovo omako ter narezane (ali pretlačene) paradižnike. Mešajte in pustite, da zavre. Dodajte lečo in premešajte.
Zmanjšajte toploto na štedilniku, pokrijte lonec in pustite kuhati juho 15 minut, da se leča dobro skuha ter krompir postane mehek, a ne preveč kuhan.
Na koncu začinite s soljo in poprom po okusu, dodajte špinačo in jo namakajte vsaj 5 minut. Ugasnite štedilnik ter v juho stresite peteršilj in limonin sok.
Uživajte v juhi!
Juho lahko hranite tudi za jutrišnji dan. V tem primeru jo imejte v hladilniku.
Prisluhnite še prehranskemu strokovnjaku Jerneju Ogrinu v aktivni podkastu! 🎧
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić