Želite v decembru obdržati svojo trenutno težo? Med drugim je skrivnost tudi v tem, da si privoščite malce bolj zdrave sladice in z njimi še vedno ne pretiravate.
V decembru se sladicam pač ne moramo upreti in tudi ni razloga, da bi se jim izogibali, če so te bolj zdrave in s količino ne pretiravamo. Ne odpovejte se gibanju in jejte uravnotežene, doma pripravljene obroke, pa boste lahko nadzorovali svojo težo.
- Preverite tudi 4 vaje za moč, ki bi jih morali starejši od 50 let narediti VSAKO JUTRO ali pa Tudi vašemu otroku grozi zasvojenost, če… (in kako lahko to preprečite)
Za vas imamo 3 čokoladno obarvane recepte sladic, tokrat v malce bolj zdravi različici. Kateri vam je najljubši?
1. PIŠKOTI BREZ PEKE
Sestavine:
- 1/2 skodelice masla
- 1/2 skodelice mleka
- 2 skodelici medu ali sladkorja (lahko kokosovega)
- 1/2 skodelice kakava
- 1/2 skodelice mandljevega masla
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 3 skodelice ovsenih kosmičev
V kozici raztopite maslo, vmešajte mleko, sladkor ali med in kakav. Mešajte do vretja. Mešanica naj vre 2 minuti, potem jo umaknite z ognja.
V kozico z ohlajeno mešanico dodajte vanilijo, mandljevo maslo in ovsene kosmiče ter zmešajte, da ne bo grudic. Masa mora postati gostejša.
Z žlico na pekač, obložen s peki papirjem, oblikujte okrogle piškote. Z žlico jih pritisnite ob pekač, da dobite želeno debelino.
Piškote pustite stati na sobni temperaturi za pol ure, ali naj se hladijo v hladilniku kakšnih 20 minut, da se strdijo.
2. ČOKOLADNI CHIA PUDING
Sestavine:
- 2 skodelici mleka
- 1/2 skodelice chia semen
- 1/4 skodelice kakava
- 1/4 skodelice javorjevega sirupa
- 2 žlici vanilijevega ekstrakta
Za okrasitev:
- stepena smetana
- koščki temne čokolade
- nasekljani oreščki
- jagodičje
Priprava je povsem preprosta: v mešalnik stresite vse sestavine (brez tistih za okrasitev). Mešajte, dokler ne dobite teksture pudinga.
Puding dajte v kozarec in pustite v hladilniku vsaj 4 ure.
Preden postrežete puding, dodajte stepeno smetano, po njej posujte koščke čokolade, nasekljane oreščke in po želji jagodičje.
3. ČOKOLADNI MAFINI
Suhe sestavine:
- 2 skodelici večnamenske moke
- 2 žlici kokosove moke
- 1 skodelica sladkorja (kokosovega) ali medu
- 2/3 skodelice kakava
- ščep sode bikarbone
- ščep kave v prahu
- ščep soli
Mokre sestavine:
- 2 jajci
- 2/3 skodelice mleka
- 1/2 skodelice vode
- 1/4 skodelice kokosovega olja
- 1/2 žlice jabolčnega kisa
- 1 čajna žlica vanilijevega ekstrakta
Pečico segrejte na 180 stopinj.
V skledo dajte vse suhe sestavine in jih dobro zmešajte z žlico. V drugi posodi zmešajte vse mokre sestavine z mešalnikom.
Potem mokre sestavine počasi dodajajte suhim in ves čas mešajte.
Pripravite pekač za mafine in z žlico maso enakomerno razporedite v vse modele. Pecite 25 do 28 minut.
Pustite, da se mafini popolnoma ohladijo. Po vrhu lahko dodate stepeno smetano in potresete s čokolado.