Vam že dišijo božične slaščice? Tu so 3 čokoladne sladice v bolj zdravi različici (a nič manj slastne!)

24. 11. 2022
Deli
Vam že dišijo božične slaščice? Tu so 3 čokoladne sladice v bolj zdravi različici (a nič manj slastne!) (foto: profimedia)
profimedia

Želite v decembru obdržati svojo trenutno težo? Med drugim je skrivnost tudi v tem, da si privoščite malce bolj zdrave sladice in z njimi še vedno ne pretiravate. 

V decembru se sladicam pač ne moramo upreti in tudi ni razloga, da bi se jim izogibali, če so te bolj zdrave in s količino ne pretiravamo. Ne odpovejte se gibanju in jejte uravnotežene, doma pripravljene obroke, pa boste lahko nadzorovali svojo težo. 

Za vas imamo 3 čokoladno obarvane recepte sladic, tokrat v malce bolj zdravi različici. Kateri vam je najljubši?

1. PIŠKOTI BREZ PEKE

Sestavine:
  • 1/2 skodelice masla
  • 1/2 skodelice mleka
  • 2 skodelici medu ali sladkorja (lahko kokosovega)
  • 1/2 skodelice kakava
  • 1/2 skodelice mandljevega masla
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 3 skodelice ovsenih kosmičev
profimedia

V kozici raztopite maslo, vmešajte mleko, sladkor ali med in kakav. Mešajte do vretja. Mešanica naj vre 2 minuti, potem jo umaknite z ognja. 

V kozico z ohlajeno mešanico dodajte vanilijo, mandljevo maslo in ovsene kosmiče ter zmešajte, da ne bo grudic. Masa mora postati gostejša. 

Z žlico na pekač, obložen s peki papirjem, oblikujte okrogle piškote. Z žlico jih pritisnite ob pekač, da dobite želeno debelino. 

Piškote pustite stati na sobni temperaturi za pol ure, ali naj se hladijo v hladilniku kakšnih 20 minut, da se strdijo. 

2. ČOKOLADNI CHIA PUDING 

Sestavine:
  • 2 skodelici mleka
  • 1/2 skodelice chia semen
  • 1/4 skodelice kakava
  • 1/4 skodelice javorjevega sirupa
  • 2 žlici vanilijevega ekstrakta
Za okrasitev: 
  • stepena smetana
  • koščki temne čokolade
  • nasekljani oreščki
  • jagodičje
profimedia

Priprava je povsem preprosta: v mešalnik stresite vse sestavine (brez tistih za okrasitev). Mešajte, dokler ne dobite teksture pudinga. 

Puding dajte v kozarec in pustite v hladilniku vsaj 4 ure. 

Preden postrežete puding, dodajte stepeno smetano, po njej posujte koščke čokolade, nasekljane oreščke in po želji jagodičje. 

3. ČOKOLADNI MAFINI

Suhe sestavine: 
  • 2 skodelici večnamenske moke
  • 2 žlici kokosove moke
  • 1 skodelica sladkorja (kokosovega) ali medu
  • 2/3 skodelice kakava
  • ščep sode bikarbone
  • ščep kave v prahu
  • ščep soli
Mokre sestavine: 
  • 2 jajci
  • 2/3 skodelice mleka
  • 1/2 skodelice vode
  • 1/4 skodelice kokosovega olja
  • 1/2 žlice jabolčnega kisa
  • 1 čajna žlica vanilijevega ekstrakta
profimedia

Pečico segrejte na 180 stopinj. 

V skledo dajte vse suhe sestavine in jih dobro zmešajte z žlico. V drugi posodi zmešajte vse mokre sestavine z mešalnikom. 

Potem mokre sestavine počasi dodajajte suhim in ves čas mešajte. 

Pripravite pekač za mafine in z žlico maso enakomerno razporedite v vse modele. Pecite 25 do 28 minut. 

Pustite, da se mafini popolnoma ohladijo. Po vrhu lahko dodate stepeno smetano in potresete s čokolado.