Okusna in hitra za pripravo: Zelenjavna enolončnica, ki vas bo nasitila in ogrela

30. 11. 2023
Deli
Zelenjavna enolončnica vas bo nasitila in pogrela. (foto: Profimedia)
Profimedia

Hladnejši dnevi pogosto kar kličejo po pripravi toplih jedi na žlico, ki pogrejejo telo. 

Ob predpostavki, da so to preproste in zdrave jedi, ki ne zahtevajo veliko časa za pripravo, telo pa nasitijo z raznoliko izbiro hranljivih snovi, pa še toliko bolje. 

Če ste ljubitelji hitrih in okusnih jedi, bo enostavna zelenjavna enolončnica iz fižola, krompirja in ohrovta odlična izbira, ki bo nasitila celotno družino. Ob slastnem okusu pa bodo tudi zapriseženi mesojedci pozabili, da enolončnica sploh ne vsebuje mesa.  

Preden se lotite priprave juhe, naj vam damo še majhen namig. Čas priprave nasitne enolončnice boste krepko zmanjšali, če uporabite kuhan fižol in narezan paradižnik iz pločevinke. Za nameček pa ne pozabite jedi izboljšati še z uporabo mediteranskih začimb, ki bodo okus dodatno popestrile.  

Sestavine, ki jih potrebujete za zelenjavno enolončnico:

  • 1 liter zelenjavne osnove
  • 800 ml paradižnikov v pločevinkah    
  • 500 g sesekljanega ohrovta
  • 240 g kuhanega fižola    
  • 2 krompirja    
  • 2 korenčka    
  • 2 stebli zelene    
  • 2-3 stroki česna    
  • 1 majhno čebulo   
  • 1 čajno žličko česna v prahu    
  • 1 čajno žličko posušenega origana    
  • 1 čajno žličko posušenega timijana    
  • 1 čajno žličko posušene bazilike    
  • Olje za cvrtje
  • Po  želji solite in poprajte
  • Pred serviranjem potresite s peteršiljem       
Je varno jesti krompir, ki ima zelene lise ali je že začel kaliti?

Priprava:  

Za začetek v večji posodi segrejte olje in prepražite sesekljano čebulo, korenček in zeleno. Zelenjavo dušite približno osem do deset minut, oziroma, dokler se ne zmehča. Dodajte na manjše koščke narezan česen in vse skupaj pražite približno minuto. Zelenjavo zalijte z zelenjavno osnovo in paradižnikom. Dodajte na majhne kocke narezan olupljen krompir, kuhan fižol in na trakove narezan ohrovt.

Celotno jed začinite z začimbami kot je bazilika, timijan, origano in česen v prahu. Po želji še solite in poprajte. Pokrijte enolončnico v loncu ter jo na zmerni temperaturi kuhajte še okrog 15 minut, dokler se krompir ne skuha. Pripravljeno okusno enolončnico postrezite s svežim peteršiljem, zraven pa lahko dodate tudi kakšen kos kruha, če želite.             

Naj vam tekne!   

Vir: zadovoljna.dnevnik.hr

Preverite še video: Prehranska strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o rastlinski prehrani

Novo na Metroplay:  Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec