Ni potrebe, da bi se izogibali konzervirani hrani. Nekatera živila so v taki obliki celo bolj zdrava, kakor sveža.
Mnogi ljudje se izogibajo konzervirani hrani, saj so prepričani, da so takšna živila manj kakovostna, morda celo škodljiva. A strokovnjaki opozarjajo, da je konzervirana hrana lahko zelo priročen način, kako zaužiti hranilna živila tudi takrat, ko nimamo časa pripravljati svežih izdelkov.
Konzervirana zelenjava in stročnice ali ribe v konzervi so lahko odlična izbira čez teden, ko imamo manj časa za kuhanje ali ko želimo v službo vzeti hranilno malico. Nekatera živila pa naj bi v konzervirani obliki bila celo bolj zdrava, kakor sveža.
Zakaj je paradižnik v konzervi bolj zdrav?
Zdravnik Tim Spector pravi, da je nekatera živila bolje zamrzniti ali konzervirati. "Vedno sem mislil, da sveže pomeni boljše, a ni tako. Zamrzovanje in konzerviranje hrane ni poceni in priročen način, s katerim zmanjšamo odpadno hrano, ampak je v nekaterih primerih lahko tudi bolj zdravo," je povedal v videu na svojem Instagram profilu. Ob tem dodaja, da je paradižnik eno takih živil.
Paradižnik je odličen vir likopena, snovi, ki jo povezujemo z zmanjšanim tveganjem za možgansko kap, bolezni srca in rakavih obolenj. "Zanimivo je, da konzerviran paradižnik vsebuje več likopena, kakor svež," je povedal strokovnjak.
View this post on Instagram
Strokovnjak v svoji objavi omenja tudi zamrznjena živila. "Grah, če je hitro zamrznjen, lahko vsebuje več vitamina C, kakor svež. Tudi železa lahko telo absorbira več iz zamrznjene špinače, kakor iz sveže," pojasnjuje strokovnjak.
Ne glede na obliko, je priporočljivo, da se na vašem krožniku čim pogosteje znajde različna zelenjava in stročnice. Sploh, če nimate časa za pripravo svežih živil so konzervirani in zamrznjeni izdelki odlična alternativa, ki pripomore k bolj uravnoteženi prehrani.
Vir: vecernji.hr
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?