Pozimi kupujemo pomaranče in mandarine, pozabljamo pa na to močno sadje: pomaga pri hujšanju, holesterolu in pritisku

4. 11. 2025
Pozimi kupujemo pomaranče in mandarine, pozabljamo pa na to močno sadje: pomaga pri hujšanju, holesterolu in pritisku (foto: Profimedia)
Profimedia

Čeprav nanj pogosto kar malo pozabimo, ta sadež ponuja številne pozitivne učinke na naše telo.

V hladnejših mesecih pogosto posegamo po pomarančah in mandarinah, ki naj bi krepile imunski sistem. In res: citrusi predstavljajo dober vir vitamina C, hkrati pa imajo tudi druga hranila, ki lahko krepijo zdravje in skrbijo za dobro počutje.

A če ste pomaranč in mandarin že naveličani ali če bi radi jedli bolj raznoliko, je morda čas, da v svoj jedilnik dodate hruške.

Hruške so pogosto podcenjene. Ko govorimo o najbolj priljubljenem sadju, se običajno sploh ne znajdejo na seznamu. Imajo blag, prijetno sladek okus, zaradi česar so izjemno vsestranske – lahko jih vključite v različne jedi.

»Hruške rada narežem v solate, smutije, ovsene kosmiče ali jih uporabim v sladicah,« pravi Michelle Dudash, nutricionistka in avtorica knjige Mediteranska kuhinja z malo ogljikovimi hidrati.

Pozimi kupujemo pomaranče in mandarine, pozabljamo pa na to močno sadje: pomaga pri hujšanju, holesterolu in pritisku
Profimedia
Najhitrejše umikanje ledenika v sodobni zgodovini: "Česa takega še nismo videli"

Z rednim vključevanjem hrušk v prehrano lahko telesu ponudite kar nekaj koristi. Nutricionisti izpostavljajo pet glavnih pozitivnih učinkov:

1. Podpirajo zdravo hujšanje

Če želite izgubiti odvečne kilograme, so hruške lahko vaša zaveznice. Po besedah Michelle Dudash je to predvsem zaradi visoke vsebnosti vlaknin.

»Prehrana, bogata z vlakninami, je povezana z uravnavanjem zdrave telesne teže, saj vlaknine prispevajo k dolgotrajnemu občutku sitosti. Hruške vas tako nasitijo, obenem pa ne vsebujejo veliko kalorij.« Raziskave potrjujejo, da prehrana z veliko vlakninami pripomore k izgubi teže in zmanjšanju tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

2. Lajšajo prebavo in preprečujejo zaprtje

Vključitev hrušk v vsakdanji jedilnik ugodno vpliva na delovanje prebavnega sistema. »Hruške vsebujejo tako topne kot netopne vlaknine, kar je zelo koristno za zdravje črevesja. Ker večina ljudi ne zaužije dovolj vlaknin, so hruške odličen in naraven vir,« pravi nutricionistka Maggie Michalczyk.

Dudash dodaja, da topne vlaknine pripomorejo k mehkejšemu blatu, netopne pa povečajo njegov volumen – s tem spodbujajo redno delovanje črevesja in preprečujejo zaprtje. Za največji učinek svetuje, da hrušk ne lupite – srednje velika hruška z olipkom vsebuje okoli 6 gramov vlaknin, kar predstavlja pomemben delež dnevno priporočene vrednosti.

3. Prispevajo k zdravju srca

Hruške koristijo tudi vašemu srčno-žilnemu sistemu. Vsebujejo vlaknine in kalij – dve hranili, ki sta ključni za zdravje srca. »Vlaknine pomagajo znižati raven LDL holesterola (t. i. 'slabega' holesterola), kalij pa pripomore k zdravemu krvnemu tlaku. Spodbuja izločanje odvečnega natrija iz telesa, s čimer zmanjšuje zadrževanje tekočine in razbremenjuje krvne žile,« pojasnjuje Michalczyk.

Dudash dodaja, da topne vlaknine delujejo kot naravna "metla", ki veže holesterol iz hrane in ga pomaga odstraniti iz telesa.

4. Krepijo imunski sistem

V zimskem času želite okrepiti odpornost? Tudi tukaj vam hruške lahko pomagajo. Čeprav običajno pomislimo na citruse kot vir vitamina C, ga vsebujejo tudi hruške.

»Vitamin C je antioksidant, ki pomaga telesu v boju proti škodljivim snovem, spodbuja delovanje imunskega sistema in podpira obnovo celic,« pravi Dudash. Poleg vitamina C so v hruškah prisotni tudi druga koristna fitohranila in antioksidanti. »Za čim boljši učinek jejte hruške z različno obarvanimi olupki – različne barve namreč nakazujejo na prisotnost različnih koristnih snovi,« svetuje nutricionistka.

5. Zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni

Medtem ko nekatere koristi hrušk občutite hitro (na primer lažjo prebavo), se druge pokažejo šele z rednim uživanjem skozi daljše obdobje. Vlaknine, ki spodbujajo zdrava črevesja, so povezane z manjšim tveganjem za razvoj številnih kroničnih bolezni.

Poleg tega antioksidanti v hruškah ščitijo možgane pred oksidativnim stresom, kar zmanjšuje verjetnost za razvoj bolezni, ki običajno nastopijo s staranjem.

Vir:

mondo.rs

Mislite, da boleči sklepi potrebujejo počitek? Prav ta napaka lahko stanje še poslabša